R. K. | 14. 7. 2022, 19:19 | Vir: STA

Slovenijo je znova zatreslo. Ste čutili tudi vi?

Slika je simbolična.

Profimedia

Potres so zabeležili tudi slovenski seizmologi, ki so določili njegovo jakost. Kakšno magnitudo je imel sunek?

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v četrtek ob 18.10 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 1,6. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 79 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Metlike.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla III-IV. stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Metlike in okoliških krajev, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Twitter/Anadolu Agency

To ni bil edini potresni sunek v zadnjem času

Preteklo soboto so zmeren potresni sunek čutili tudi prebivalci Litije. Takrat je bil potres še nekoliko močnejši, z magnitudo 1,8. Njegovo žarišče je bilo po podatkih seizmologov 17 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Litije. Tla so se istega dne tresla še enkrat, in sicer v bližini Trojan. Tokrat je bil sunek močnejši, z magnitudo 2,2. Žarišče potresa je bilo 27 kilometrov od Ljubljane.

Posnetek zaslona/Arso

Do potresov manjše jakosti prihaja vsakodnevno

Na spletni strani agencije Arso je mogoče razbrati, da se tla pri nas pravzaprav tresejo vsak dan. Le da je večina potresov precej blagih, z magnitudo pod 1. Tisti z magnitudo 2 ali več so redki. V zadnjem mesecu so seizmografi zabeležili le enega.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ