A. B./STA | 9. 1. 2023, 06:47

Med vožnjo odložite mobilni telefon: policija bo izvajala poostren nadzor

Profimedia

Policija bo izvajala preventivno akcijo, zaradi katere bo bdela nad vašo uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Ne pozabite: v petih sekundah pri hitrosti 50 km/h prevozite 'na slepo' skoraj 70 metrov, na avtocesti pri 130 km/h več kot 180 metrov, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. 

Agencija za varnost prometa (AVP) in Policija v času od 9. do 15. januarja 2023 izvajata preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu. V času akcije bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Agencija bo z medijskimi aktivnostmi ter v sodelovanju s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana tudi z nadcestnimi transparenti opozarjala na tveganja, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona v prometu.

Profimedia

Mobilni telefoni v zadnjih desetih letih močan motilec pozornosti 

Po navedbah agencije so mobilni telefoni zadnje desetletje eden od večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Po različnih mednarodnih raziskavah se namreč ob uporabi mobilnega telefona tveganje za nastanek prometne nesreče poveča od štiri- do 23-krat. "Tveganje za nastanek prometne nesreče se ob uporabi mobilnega telefona po različnih mednarodnih raziskavah poveča od 4- do 23-krat. Tako ogrožamo sebe in druge, za nastanek nesreče pa je dovolj že majhna napaka," so zapisali na spletni strani AVP. 

Profimedia

Agencija in policija še opozarjata, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov.

V lanskem letu je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Leto prej je bilo takšnih kršitev za 23 odstotkov več, kar 33.297. Ob poostreni zakonodaji upad na policiji pripisujejo nadzoru policije in tudi ozaveščanju, ki ga agencija izvaja skozi vse leto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord