R.S. | 24. 4. 2023, 11:01

Ste ga opazili? Na nebu je bil viden zelo redek pojav (FOTO)

Facebook/Meteoinfo Slovenija

Preteklo noč smo lahko v nekaterih slovenskih krajih, kjer ni bilo preveč oblakov, videli nekaj prav posebnega ...

Severni sij smo lahko na Gorenjskem ponoči opazovali tudi v Sloveniji. Čeprav se severni sij ponavadi pojavlja na severu Evrope, bo po napovedih strokovnjakov pri nas viden v naslednjih dveh ali treh mesecih. To sicer ni prvič, da se je severni sij pojavil na slovenskem nebu. Leta 2003 smo bili v Sloveniji priča posebej močnemu severnemu siju, ki se ga je videlo čez pol neba, poroča Dnevnik.

Največ možnosti za ogled severnega sija imate na temni lokaciji, kjer je svetlobnega onesnaževanja manj in je obzorje odprto proti severu. Pomaga vam lahko tudi aplikacija My Aurora Forecast, s pomočjo katere lahko vidite, kje bo pojav mogoče opaziti. Občudovanje severnega sija je neverjetna izkušnja, vendar je dobro vedeti, da v živo luči niso videti tako močne kot na fotografijah.

O severnem siju

Polarni sij ali Aurora borealis je naravni pojav, ki se pojavlja v polarnih predelih severne in južne poloble Zemlje. Na severni polobli se polarni sij imenuje Aurora borealis ali severni sij, medtem ko se na južni polobli imenuje Aurora australis ali južni sij. Polarni sij se najpogosteje pojavi med 65 in 72 stopinjami severne in južne zemljepisne širine. Ob močnejši sončevi aktivnosti je polarni sij mogoče opaziti tudi na nižjih zemljepisnih širinah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol