J. Z. | 16. 11. 2022, 19:00

Ste kdaj pomislili, kaj zares pomeni uporaba igral na lastno odgovornost?

Profimedia

Ob tragediji, ki se je zgodila v trampolin parku, se je marsikdo vprašal, kdo nosi odgovornost za takšne primere. Pa kdo zares prebere, s čim vse se strinja ob uporabi različnih igral in obisku adrenalinskih parkov? 

Po Sloveniji je veliko javnih igral, parkov in trampolinov na prostem, ki jih z navdušenjem uporabljajo predvsem najmlajši. Postavlja se vprašanje, kdo in na kakšen način skrbi za ta igrišča, še posebej pa za varnost uporabnikov.

Za igrišča, ki delujejo v okviru vrtcev ali podobnih ustanov, je stvar jasna. Za igrišče skrbi vrtec, nadzor pa izvaja zdravstvena inšpekcija. Prav tako so stvari urejene pri igriščih, ki delujejo v okviru gostinskih lokalov, trgovskih centrov ali drugih storitvenih dejavnosti. Za igrišče skrbi lastnik ali najemnik lokala, nadzor pa izvaja tržna inšpekcija. Uporaba igral se namreč razume kot del storitve oziroma ponudbe na trgu, na svoji spletni strani pojasnjuje pojasnjuje Slavko Rudolf, zapriseženi sodni izvedenec za zunanja igrala.

M.P.

Vsako nevzdrževano igrišče lahko predstavlja potencialno nevarnost za vse otroke, ki ga uporabljajo. Pri javnih igriščih je nevarnost še posebej velika, saj jih veliko otrok uporablja neorganizirano, brez spremstva odraslih. Ob dejstvu, da so javna igrišča pogosto slabo (ali sploh ne) vzdrževana, ima negativne posledice tudi njihova izpostavljenost. Ker so javna, so običajno dostopna tudi ponoči, kar pa pomeni, da so izpostavljena vandalizmu

Ponavadi ob vstopu na takšna območja starši podpišejo izjave o uporabi na lastno odgovornost ali pa jih na to opozarjajo table.

Kdo je zares odgovoren?

Pravnica Janja Cigoj je za Delo pred časom odgovorila na vprašanje, ali so starši v celoti odgovorni v primeru nezgode otroka pri uporabi javnih igral. "Če se na zunanjih igralih, med igro, ki je primerna in se na tovrstnih igralih pričakuje od otrok, otrok poškoduje, igrala pa niso izdelana, nameščena in vzdrževana v skladu z zgoraj navedenimi standardi, je podana odškodninska odgovornost lastnika zemljišča, kjer so igrala nameščena."

Ponavadi so lastniki tovrstnih igral občine. Lahko pa se odgovornost prenese na izdelovalca igral ali vzdrževalca, odvisno od tega, kaj je povzročilo nezgodni dogodek. V večini primerov, ki končajo na sodišču, je za nezgodni dogodek krivo neprimerno vzdrževanje tovrstnih igral. 

Profimedia

Z opozorilnimi tablami se lastnik igral sicer lahko, do določene mere in v določenih primerih, razbremeni odgovornosti za morebitne nesreče, vendar le, če so igrala brezhibna in redno vzdrževana. "Zelo pomembno je tudi, da je otrok na igralih v spremstvu staršev ali druge polnoletne osebe. Če se namreč škodni dogodek zgodi zaradi slabega ali opuščenega nadzora staršev nad mladoletnim otrokom, je večji del odgovornosti na starših, in ne na lastniku igral."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol