STA/P.M. | 31. 3. 2023, 15:01

Nekateri lahko že takoj preverite odmero dohodnine, tu so navodila

Srdjan Zivulovic/Bobo

Kdo lahko že v kratkem v poštnem nabiralniku pričakuje Fursovo ovojnico in kako do ključnega podatka že prej?

Furs je že odposlal informativne izračune odmere dohodnine tistim zavezancem, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Že takoj pa lahko do svojega informativnega izračuna dostopajo vsi tisti, ki imajo na telefonu naloženo Fursovo aplikacijo eDavki. Že takoj ob vpisu se bo prikazalo okence: Letna odmera dohodnine, ki ob kliku nanj pripelje do podatka o Informativnem izračunu dohodnine.

Ob spletnem dostopu (prek računalnika) do eDavkov lahko medtem z vpisom davčne številke v iskalnik pridemo do podatka, ali je bil naš izračun že odposlan.

Izračuni za preostale bodo sledili konec maja

V tem svežnju bo informativne izračune dohodnine prejelo 961.322 zavezancev, od tega 66.626 oz. sedem odstotkov z doplačili, 543.039 oz. 56 odstotkov z vračili in 351.657 oz. 37 odstotkov brez vračila ali doplačila dohodnine. Doplačati morajo skupaj 29,5 milijona evrov, vračil pa je za skupaj 93,9 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila znaša 443 evrov, povprečni znesek vračila pa 173 evrov.

Rok za vložitev ugovora se bo iztekel 3. maja. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančne račune do 31. maja.

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, bo sledil 31. maja.

Sestava informativnega izračuna

Ta je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga Furs na podlagi uradnih evidenc, ter podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki mu jih morajo posredovati izplačevalci oz. zavezanci za dohodnino. Ko ga zavezanec prejme, mora preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, v določenem času postane odločba.

Zavezanec mora v primeru nepravilnih ali nepopolnih podatkov podati ugovor, sicer stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Zaradi nekaj centov razlike pa ni treba vlagati ugovora, so opozorili na Fursu. Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

In še nekaj novosti

Na Fursu so glede letošnje odmere dohodnine izpostavili možnost plačila teh obveznosti z direktno obremenitvijo SEPA (SDD). Račun zavezanca bo za plačilo obveznosti, določenih z informativnim izračunom dohodnine, bremenjen na dan, ko se izteče rok za plačilo te obveznosti. Morajo pa pred tem Fursu predložiti soglasje za SDD, in sicer prek sistema eDavki. Soglasje nato velja za plačilo vseh nadaljnjih obveznosti te vrste, če ga zavezanec ne prekliče.

Spomnili so še, da za leto 2022 ne velja več posebna davčna obravnava določenih dodatkov, prejetih za delo v težkih, zahtevnih in rizičnih razmerah epidemije covida-19. To pomeni, da se tudi ti dodatki vštevajo v davčno osnovo za letno odmero dohodnine. Pri sestavi informativnih izračunov so upoštevali tudi dve novi olajšavi, ki sta bili uvedeni z letom 2022, in sicer za zavezance po dopolnjenem 70. letu starosti ter zavezance, ki prostovoljno in nepoklicno opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči. Obe sta določeni v višini 1500 evrov letno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.