R. K. | 12. 5. 2023, 11:36 | Vir: STA

Ste naročili hrano, pa se je zapletlo pri dostavi? Kriva je stavka slovenskih dostavljavcev

Žiga Živulovič jr./Bobo

V sindikalni organizaciji opozarjajo, da se bodo proti neurejenemu položaju dostavljavcev borili z vsemi sredstvi.

Sindikat dostavljalcev se je zaradi nepriznavanja sindikata podjetij Wolt in Glovo v Sloveniji ter nepripravljenosti za pogajanja o kolektivni pogodbi odločil za dveurno opozorilno stavko dostavljalk in dostavljalcev. Ta se je začela ob 11. uri, so sporočili iz sindikata.

V podjetjih menijo, da zahteve nimajo pravne podlage

Sindikat dostavljalcev, ki deluje pod okriljem sindikata Mladi plus, je 26. aprila na sedeža Wolta in Glova v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi urejala položaj dostavljalcev. Družbi sta zahtevo zavrnili, saj da za pogajanja in za organiziranje dostavljalcev ne obstaja pravna podlaga.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V sindikatu so poudarili, da to ne drži, saj "je organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo", ena od osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb. "Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci," so izpostavili.

Odločili so se za opozorilno stavko

Odgovora Wolta in Glova v sindikatu razumejo kot jasen napad na sindikalno organiziranje in proti temu se bodo, kot poudarjajo, borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Za danes so se tako odločili za opozorilno stavko med 11. in 13. uro, vzroke zanjo pa prav zdaj pojasnjujejo na novinarski konferenci v Ljubljani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol