N. V. | 14. 9. 2022, 16:18

Ste prejeli takšen e-mail? Pozor, sporočilo je lažno

Slovenska policija/Profimedia/fotomontaža

S sporočilom želijo storilci vzpostaviti kontakt z vami, da bi vas potem lahko izsiljevali za denar.

Med uporabniki spleta ponovno krožijo lažna elektronska sporočila, ki prejemnike obtožujejo hudih kršitev v povezavi s pedofilijo, otroško pornografijo, ekshibicionizmom ...

Storilci na dopisih običajno zlorabijo znake Europola, Interpola, slovenske policije in ministrstev ter imena vodstvenih delavcev policije.

Slovenska policija/fotomontaža

Slovenska policija na svoji spletni strani opozarja, da gre za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo in Ministrstvom za notranje zadeve nima nobene povezave!

Slovenska policija/fotomontaža

Želijo vas izsiljevati za denar

V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo. Po vsej verjetnosti je bilo sporočilo poslano na večje število naslovnikov z namenom vzpostavitve kontakta in v nadaljevanju izsiljevanja za denar.

Policisti opozarjajo, da so tovrstna izsiljevanja v zadnjem obdobju zelo pogosta, storilci pa z elektronskimi sporočili ter zlorabo imen in simbolov javnih institucij, enako kot v tem primeru, naslavljajo širši spekter naslovnikov.

Kaj storiti, če prejmete takšno sporočilo?

Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo, vam Slovenska policija predlaga, da ga obravnavate kot vsako drugo neželeno pošto, se nanj ne odzivate oziroma ga izbrišete iz elektronskega predala.

Nikar ne odpirajte priponk!

Po elektronski pošti pa te dni krožijo tudi elektronska sporočila, kjer so kot podpisniki navedeni vodstveni delavci policije in ki pozivajo prejemnike, naj se odzovejo na poslano ponudbo in odprejo pripete datoteke.

Slovenska policija

Policisti opozarjajo na previdnost pri odpiranju tovrstnih elektronskih sporočil, še posebej priponk, saj lahko vsebujejo škodljive viruse, kot je na primer trojanski konj.