R. K. | 1. 3. 2023, 07:00

Ste prepričani, da veste, kdaj klicati na številko 112 in kdaj tega ne smete?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Na številko za nujne primere kličejo tudi ljudje, ki tja ne bi smeli klicati. Centri za obveščanje pa prejemajo celo lažne prijave.

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarjajo, da je številka za klic v sili namenjena reševanju človeških življenj. "112 ni številka, na kateri lahko naročiš prevoz, ni številka na kateri lahko naročiš zdravila," je v informativnem videoposnetku, ki so objavili na Facebooku, povedal Janez Baš, ki je kot operater zaposlen v Regijskem centru za obveščanje Ljubljana.

Kot je dejal, tudi policijo na to številko kličemo le za nujne stvari. Ne kličemo je, če nam je kdo vdrl v klet, temveč zgolj, kadar se rešujejo človeška življenja, je opozoril. 

Vsak klic je pomemben

Srečujejo se tudi z lažnimi prijavami, ki bi jih lahko po besedah operaterja Tilna Cestnika razdelili v dve skupini. "Eno so tiste prijave, ki jih naredijo otroci, so pa tudi določene lažne prijave, ki imajo lahko hujše posledice. V takšnih primerih zadeve predamo policiji," je pojasnil. 

BOBO

Ob tem je pozval, naj, če se znajdemo v stiski ali opazimo nesrečo in stvari ne moremo razrešiti sami, s klicem na številko 112 ne odlašamo. "Ne zanašajte se na to, da bo poklical nekdo drug," je opozoril Baš, Cestnik pa je dodal, da včasih za večje dogodke kliče manj ljudi kot za nekatere manjše. "Ni nujno, da nas je kdo že obvestil, če je zadeva večja. Zato je vsak klic pomemben," je zaključil. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord