14. 4. 2022, 17:50 | Vir: STA

Slovenski zapori prezasedeni: kako bi sistemsko rešili to težavo?

Profimedia
Slovenski zapori prezasedeni: kako bi sistemsko rešili to težavo? (foto: Profimedia)

V največjem zavodu za prestajanje zaporne kazni na Dobu je prostora za 449 oseb. Kje v Sloveniji bi lahko zgradili nov zapor?

Na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij v odzivu na poročilo Svet Evrope, iz katerega bi bilo mogoče sklepati, da prezasedenost zaporov v Sloveniji ni več težava, odgovarjajo, da to ne drži. Trenutna zasedenost vseh zaporov v Sloveniji je namreč 104,7-odstotna, so zapisali.

Napačno poročila Sveta Evrope

Svet Evrope je namreč nedavno objavil poročilo s statistiko o stanju v zaporih v 52 državah članicah Sveta Evrope v letu 2021.

V njem ugotavlja, da se je število zapornikov v času epidemije covida-19, od leta 2020 do 2021, zmanjšalo, znižala se je tudi zasedenost zaporov, med drugim tudi v Sloveniji. V letu 2021 je bilo tako po podatkih iz poročila v Sloveniji od 100 zaporniških mest zasedenih 86.

A na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij opozarjajo, da se podatek o zasedenosti zaporov v Sloveniji nanaša na presečni datum, 31. januar 2021.

"V tem času je bil v Sloveniji v veljavi interventni zakon, ki je med drugim glede izvrševanja zaporne kazni uveljavil ukrepe, ki so se izkazali kot učinkoviti že v prvem valu epidemije in so naslavljali težavo prezasedenih zaporskih zmogljivosti. Predvsem z ukrepom prekinitve zaporne kazni, pa tudi s predčasnimi odpusti s prestajanja kazni zapora in začasnim nepozivanjem sodišč na nastop kazni, smo lahko učinkoviteje in v skladu z varnostnimi standardi zasledovali cilj preprečitve širjenja covida-19. Pred uveljavitvijo določb interventne zakonodaje in tudi po izteku veljavnosti teh določb pa so bile zaporske zmogljivosti zopet prezasedene," so zapisali.

Ukrepi v interventni zakonodaji v času epidemije so tako začasno omilili težavo prezasedenosti slovenskih zaporov, nikakor pa je niso odpravili, ugotavljajo.

Kako rešiti težavo prezasedenosti?

Prezasedenost, ki jo poročilo posebej izpostavlja, je sicer v slovenskih zaporih prisotna že dlje časa. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi dolgoročno lahko težavo rešili le z izgradnjo novega zapora v Ljubljani, s katero bi reševali tudi prezasedene lokacije drugih moških zaporov.

Opozarjajo, da odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja že vrsto let spremlja zavezo naše države, da bo zagotovila nov zapor, saj trenutna zgradba ne ustreza sodobnim programom izvrševanja kazni.

Objekti so dotrajani in energetsko neučinkoviti, prostorska zmogljivost pa ne ustreza prilivu zaprtih oseb, so zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.