N. V. | 1. 9. 2022, 21:05

Ste v zadnjem času kupili sadje na tržnici? Pazite, lahko je bilo poškropljeno z nevarnim insekticidom

Profimedia

Škropivo, ki se sicer uporablja za zatiranje škodljivcev, lahko ob zaužitju povzroči motnje v razvoju možganov.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru programa vzorčenja na ostanke pesticidov v breskvah ugotovila prisotnost aktivne substance klorpirifos-etil.

Zakaj je tako nevaren?

Gre za insekticid, ki se uporablja za zatiranje škodljivcev na raznovrstnih pridelkih. Ker so strokovnjaki v nizu študij potrdili povezavo med izpostavljenostjo najmlajših otrok klorpirifosu in motnjami v razvoju možganov, je uporaba klorpirifosa od februarja 2020 v Evropski uniji prepovedana. Znanstveniki so namreč potrdili povezavo med izpostavljenostjo fetusa klorpirifosu in razvojem avtizma, Aspergerjevega sindroma ter doseganjem slabših rezultatov na testih inteligence.

In ne le nevrološke, substance imajo po ugotovitvah Evropske agencije za varnost hrane tudi negativne genotoksične učinke.

V oceni tveganja so strokovnjaki ugotovili, da vsebnost klorpirifosa pomeni sprejemljivo tveganje za zdravje odraslih in nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok.

Otroci in odrasli so klorpirifosu najpogosteje izpostavljeni prek kontaminiranih živil, med katerimi sta pri nas pretežno sadje in zelenjava.

Na tržnici se je znašlo takšno živilo

Sveže breskve na tržnici? Sliši se sanjsko. Ampak ne, če ste jih v zadnjem času kupili na Tržnici BTC Ljubljana. V tem primeru jih nikakor ne zaužijte! 

Profimedia

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je namreč na svoji spletni strani sporočila, da analizni rezultati vzorcev breskev izkazujejo neskladno in potencialno nevarno živilo.

Gre za sveže letošnje breskve, uvožene iz Srbije.

Prodaja spornih breskev končnim kupcem se je zaključila 15.8.2022, kljub temu pa z uprave potrošnike pozivajo, da v kolikor neskladne breskve še hranite doma, jih vrnete na mesto prodaje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord