R.S. | 23. 8. 2022, 08:01

Ste vedeli? Slovenski šolarji imajo veliko manj novoletnih počitnic kot drugi v Evropi

Profimedia

Večina otrok med šolskim letom nestrpno pričakuje počitnice. Število prostih dni pa se razlikuje od države do države. Kam se uvršča Slovenija?

Struktura šolskega leta otrok v osnovnih šolah se razlikuje od države do države. Med državami je nekaj razlik, pa tudi nekaj podrobnosti. Pa začnimo s podobnostmi. 

Največ držav začne s poukom septembra

V 10 državah se pouk običajno začne avgusta.

Državi, kjer se šolsko leto začne najbolj zgodaj, sta Danska in Finska.

Profimedia

Čeprav je v Nemčiji uradni začetni datum 1. avgust, se v resnici šole v različnih deželah začnejo med 2. avgustom in 14. septembrom.

V 13 evropskih državah se šolsko leto začne 1. septembra, takšna je praksa tudi v Sloveniji. V nekaterih državah je datum začetka običajno sredi septembra: tako je v južni Evropi (npr. Grčija, Španija, Italija, Ciper, Portugalska, Albanija in Turčija), pa tudi v Luksemburgu in Romuniji.

Na Malti se otroci vračajo v šolo konec septembra. V Nemčiji, Španiji, Italiji, na Nizozemskem, v Avstriji in Švici se začetek in konec šolskega leta močno razlikujeta glede na regijo.

Profimedia

Seveda pa so med državami tudi velike razlike. 

Manj novoletnih počitnic

Poleg poletnih počitnic so še štiri glavna obdobja šolskih počitnic po Evropi: jesenske počitnice, božične in novoletne počitnice, zimske počitnice ter spomladanske/velikonočne počitnice.

Z izjemo božično-novoletnih počitnic se drugi šolski odmori razlikujejo tako po dolžini kot po času.

Profimedia

Jeseni imajo otroci en teden počitnic v 16 državah, v drugih državah se število giblje med dvema ali tremi dnevi (npr. Češka, Hrvaška, Malta, Slovaška, Islandija in Srbija) do treh tednov (Švica). Slovenija ima štiri dneve počitnic. Nekatere države pa takrat sploh nimajo počitnic (npr. Grčija, Poljska, Albanija, Bosna ter Hercegovina in Črna gora).

Za božič skoraj vse države ponujajo dva tedna počitnic. Izjemi sta le Poljska in Slovenija, kjer imajo otroci zgolj teden dni počitnic. Na Švedskem, v Črni gori in Srbiji pa imajo do tri tedne počitnic. 

Profimedia

Spomladanske/velikonočne počitnice v večini držav trajajo en ali dva tedna. Vendar pa nekatere države takrat ponujajo le nekaj dni (npr. Litva, Finska in Albanija) do treh tednov v Švici. V Sloveniji trajajo 5 dni. V Bosni in Hercegovini ter Črni gori v tem času ni počitnic.

So slovenske poletne počitnice krajše od drugih? 

V Evropi se šolsko leto praviloma konča med koncem maja in drugo polovico julija. Sredina junija je čas, ko se v večini držav začnejo poletne počitnice. V Sloveniji se šola konča okoli 24. junija.

Profimedia

 

Dolžina poletnih počitnic se med državami zelo razlikuje: od 6 tednov v nekaterih nemških deželah, na Nizozemskem in v Liechtensteinu, do 13 tednov v Latviji, med 11 in 14 tednov v Italiji in na Portugalskem ter celo 15 tednov v Albaniji (osnovnošolsko izobraževanje). Slovenski otroci imajo 10 tednov poletnih počitnic. 

Nekatere države kažejo razlike v dolžini poletnih počitnic glede na stopnjo izobrazbe. V srednješolskem izobraževanju v Bosni in Hercegovini dijaki začnejo poletne počitnice prej kot v osnovnem izobraževanju. Nasprotno pa v Grčiji, na Cipru, v Albaniji in Črni gori osnovnošolski učenci začnejo poletne počitnice pred srednješolskimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.