R. K. | 6. 7. 2022, 16:51

Ste vedeli, da labodji samec in samica ostaneta skupaj vse življenje?

Profimedia

Sprehajalci ob jezerih in drugih mirnejših vodah pogosto naletimo na labodje družine, ki so ponekod lahko tudi prava atrakcija. A da bo njihovo življenje ostalo čim varnejše, jih strokovnjaki v tem obdobju morajo označiti.

Labode ljudje ponekod hranijo, pogosto pa zgolj opazujejo in fotografirajo. Ker so ptice selivke, njihovo gibanje pozorno spremljajo v Slovenskem centru za obročkanje ptičev (SCOP), ki deluje v okviru Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Bobo

Pozimi se jih pri nas zadržuje veliko več kot v toplejših mesecih

Labodi so mobilne ptice, ki so spretne v letenju, čeprav so veliki in se na kopnem morda zdijo precej nerodni. A če na območju, kjer prebivajo, ni dovolj hrane, bodo brez težav odleteli drugam. Na nekaterih mestih po Sloveniji se zadržujejo tudi zato, ker jih hranijo ljudje. Največ jih živi na reki Dravi, saj se dobro počutijo na akumulacijah, kjer je voda mirna in bolj kot ne stoječa, je za Svet24 povedal Franc Bračko, član SCOP.

Bobo

Če se počutijo ogroženi, lahko postanejo agresivni

Pri nas letno v povprečju gnezdi približno 80 labodjih parov, v hladnem delu leta jih prezimi okrog 1.500. Kot je dejal Bračko, v Sloveniji na leto v povprečju označijo približno sto labodov. Radi imajo predvsem močvirja, jezera in mirne, čiste reke. Ljudi se običajno ne bojijo, zaradi hrane pogosto celo priplavajo v njihovo bližino. 

Če se labodom preveč približamo, lahko postanejo tudi agresivni. Začnejo sikati in se šopiriti, s čimer opozarjajo, da jim naša prevelika bližina ni všeč. Včasih vsiljivca tudi uščipnejo s kljunom.

Bobo

Kaj je namen obročkanja labodov?

Člani SCOP so obročkali labodje mladiče na ljubljanskem Koseškem bajerju. Poglavitni razlog za tako imenovano obročkanje je spremljanje njihovih selitev. Raziskovalce zanima, kam labodi odletijo, od kod prihajajo, ali v Sloveniji prezimijo in tudi kje gnezdijo.

Vsakemu labodu, ki ga obročkajo, nadenejo dva obroča. Plastičnega, ki ga je lažje odčitati, in aluminjastega. Pri tem je treba laboda pravilno držati. Včasih sta za to opravilo potrebna tudi dva, saj je labod precej močna ptica.

Bobo

Labodji pari so skupaj vse življenje

Labodi veljajo za izredno zveste ptice, saj samec in samica ostaneta skupaj vse življenje. Najbrž tudi zato veljajo za ptice, ki jih povezujemo z romantniko in ljubeznijo. Za nameček pa, kadar labodji par stakne glave, njuna vratova ustvarita obliko, ki spominja na simbol za srce.

Profimedia

Svoja gnezda labodi gradijo na bregovih ob vodi in ga ves čas skrbno varujejo. Samica lahko znese od pet do sedem jajc, ki jih vali pet tednov. Ko se podmladek izleže, zanj skrbita oba. Par se lahko v isto gnezdo vrne vsako leto.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel