N. V. | 16. 2. 2023, 07:00

Ste vedeli, da policisti nadzorujejo tudi smučišča? Vijugajo na 'frajerskih' smučeh in kaznujejo nepridiprave (številka je presenetljiva)

Tik Tok/Slovenska policija/posnetek zaslona

Medtem ko drugi plačujemo drage vstopnice za smučišča, je del njihove službe, da s smučmi, izdelanimi prav zanje, smučajo po slovenskih strminah.

Slovenski policisti se na družbenih omrežjih hvalijo s svojimi smučmi, izdelanimi prav za njih. Policija je začela uporabljati alpske smuči Elan že v smučarski sezoni 2018-2019.

@policija.slovenija Včasih cik cak, včasih pa kar naravnost 😀 #policeoftiktok #policija #skiing ♬ Cik Cak (Tribute To The Legends) - Slovenian Version - Muri

Družba Elan je smuči policiji ponudila v brezplačno uporabo, za kar je bila sklenjena tudi ustrezna pogodba, nam pojasni Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Za policijo je bilo izdelanih oziroma tudi predano v brezplačno uporabo skupno 57 parov smuči. "Gre za alpske smuči Amphibio 14, ki so odlične za opravljanje nalog policije na smučiščih," pojasni. 

Policisti na slovenskih smučiščih

Policisti uporabljajo smuči pri izvajanju najrazličnejših policijskih nalog na smučiščih: "Od ogledov krajev nesreč do kontrole psihofizičnega stanja smučarjev, pa tudi svetovanja in pomoči, izvajanja različnih preventivnih projektov – na primer sodelovanje v projektu Šolar na smuči – in podobno."

Slovenska policija

Ni nobenega smučišča, ki bi ga slovenski policisti nadzorovali nekoliko bolj, ki bi bil znan po nesrečah ali neprimernem vedenju. "V kontaktih z upravljavci smučišč neredko slišimo pozive, da bi bili na njihovem smučišču čim več prisotni," skuša poudariti, da tudi, če policistov ni, na vseh smučiščih za varnost oziroma red ves skrbijo tako imenovani nadzorniki smučišč. Na njih se lahko smučarji vedno obrnejo za pomoč. Nadzorniki smučišč so tudi osebe, ki bodo obravnavale lažje nesreče, v primeru hujših posledic pa o nesreči obvestijo policijo, ki prevzame preiskavo oziroma ogled ter zbiranje obvesti in dokazov.

Je pa res, da se pogosteje pojavljajo na smučiščih prav v teh dneh. Vsako leto v času zimskih šolskih počitnic policisti organizirajo poostren nadzor smučišč. Ta se je zaključil ravno v teh dneh, trajal je vključno do nedelje, 12. februarja. Povečan obisk smučišč prinaša tudi večja tveganja za nesreče, "pogosti pa so tudi drugi varnostni dogodki – na primer tatvine smučarske opreme".

Slovenska policija

Treba je poudariti, da so slovenska smučišča relativno varna. "Pogost vzrok nesreč s hujšimi poškodbami je precenjevanje lastnih sposobnosti in znanja," telesne poškodbe so v veliki večini posledica padcev, medtem ko so trki med smučarji relativno redki. Otroci do 14. leta dosledno uporabljajo zaščitno čelado, vsako leto pa je več tudi odraslih uporabnikov čelade, opažajo policisti.

Koliko kazni so napisali?

Policisti v tej sezoni niso izdali še nobene globe, so pa 25 osebam izrekli opozorilo zaradi kršitev, povezanih z varnim smučanjem, razkrije Menegalija.

Doda, da so v lanski smučarski sezoni izrekli skupno 22 opozoril, v dveh primerih so izrekli globo zaradi smučanja pod vplivom alkohola, v 19 primerih pa poslali poročilo o prekršku na Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve, ki je pristojen prekrškovni organ za večino kršitev smučarjev: nevarno in drzno smučanje, ki je v nasprotju z mednarodnimi FIS pravili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol