15. 3. 2023, 19:29 | Vir: STA

Ste zboleli zaradi službe? Uveljavite lahko odškodninski zahtevek

Profimedia

Delovni pogoji, kot so onesnaženje zraka, hrup, neudoben delovni položaj ali izpostavljenost nevarnim snovem, lahko povzročijo bolezni. Z novim pravilnikom naj bi država pritisnila na delodajalce, da omogočijo zdrav delovni prostor.

Poklicne bolezni so bolezni, ki jih povzroči daljši neposreden vpliv delovnega procesa in delovnih pogojev na določenem delovnem mestu.

Z izzivi prepoznavanja teh bolezni se v Sloveniji soočamo že 30 let, saj je bil postopek pri ugotavljanju vzročne povezave med boleznijo in izpostavljenostjo kemičnim, fizikalnim in biološkim dejavnikom na delovnem mestu precej pomanjkljiv.

Po 30 letih so na ministrstvu za zdravje vednarle prisluhnili pritiskom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in pripravili pravilnik, v katerem je določen postopek ugotavljanja poklicnih bolezni.

Poklicne bolezni

Pravilnik omogoča začetek ugotavljanja poklicnih bolezni. To so bolezni, povzročene z daljšim neposrednim vplivom delovnega procesa in delovnih pogojev na določenem delovnem mestu ali na delu, ki sodi v neposredni okvir dejavnosti, na podlagi katere je oboleli zavarovan. Velja le za bolezni, ki so na nacionalnem seznamu poklicnih bolezni. Ta seznam bodo sproti dopolnjevali.

Uveljavite odškodninski zahtevek

Med pravicami na podlagi ugotovljene poklicne bolezni so:

  • v celoti kriti stroški zdravstvenih storitev, povezanih z boleznijo,
  • stoodstotno nadomestilo plače v času bolniške odsotnosti zaradi te bolezni,
  • invalidska pokojnina ne glede na dolžino pokojninske dobe in
  • priznanje vdovske pokojnine ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo.

Pravilnik bo začel veljati 1. maja

S 1. majem bodo lahko delavci, ki sumijo, da so poklicno oboleli, s pomočjo osebnega zdravnika vložili vlogo za ugotovitev poklicne bolezni.

Rok za odločitev je 60 dni po vložitvi popolne vloge. Kot dodajajo v ZSSS, pripravljajo posebno kampanjo, s katero bodo delavce čim bolje seznanili z novim pravilnikom.

Profimedia

"Pravilnik sam po sebi ne bo preprečil poklicnih bolezni, pričakujemo pa, da bodo delodajalci zaradi tega seznama in učinkovitega dela pristojnih organov več vlagali v zdravo in varno delovno okolje," je poudaril izvršni sekretar ZSSS za pravna in sistemska vprašanja Andrej Zorko.

Zagotovil je, da namen pravilnika ni uveljavljanje odškodninskih zahtevkov. Delodajalci, ki spoštujejo vsa pravila, se po njegovih besedah nimajo česa bati. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol