P.M. | 21. 6. 2023, 19:00

Ste se tudi vi spraševali, zakaj je napis na reševalnem vozilu zapisan vzvratno? To je razlog

Aleksandra Saša Prelesnik

Je tudi vas to zmedlo? Imamo pojasnilo.

Pri prevozu pacientov in reševanju življenj "rešilci" največkrat kar zdrvijo mimo nas. Zato mnogi niti nimajo časa, da bi s pogledom ujeli napis na sprednjem delu vozila. 

Ni mogla prebrati

Na slovenski spletni strani Med Over Net, kjer se uporabniki med seboj pogovarjajo o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja, smo zasledili to vprašanje: "Človek mora prav v glavi preštudirati in skupaj sestaviti, kaj piše na reševalnem avtomobilu. Zakaj preprosto ne piše tako, da bi se dalo normalno prebrati? Ko je šel mimo mene rešilec, prav zares nisem mogla razbrati, kaj na njem piše."

Aleksandra Saša Prelesnik

Ta napis je za voznike!

Tisti, ki so s tem načinom zapisa na vozilu za nujno pomoč seznanjeni, so ji nemudoma razložili: "Beseda 'Urgenca' je na sprednji strani reševalnega vozila napisana v obratni smeri zato, da jo v vzvratnem ogledalu svojega vozila lažje preberejo vozniki, ki so na cesti pred njim." Kot ji je nekdo še dodatno pojasnil, odsev obrne sliko, zato se v zrcalni podobi beseda bere pravilno.

Profimedia

"To pomaga opozoriti voznike avtomobilov pred reševalnim vozilom, naj se umaknejo in mu omogočijo prehod." 

A ko si peš oziroma ko nisi udeležen v cestnem prometu, je vseeno, kaj na njem piše, je dodal eden od komentatorjev. S tem je tudi pojasnil čudenje uporabnice omenjene spletne strani, ker že prej ni opazila vzvratnega zapisa. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol