K. Ž. | 25. 4. 2024, 16:55

Hud udarec za 155 delavcev! Podjetje na Štajerskem bo odpuščalo

Žiga Živulović Jr./Bobo

Finski lastniki načrtujejo velike spremembe za steklarno.

Nedavno smo poročali, da bodo v avstrijskem podjetju Magna, v katerem je zaposlenih veliko Slovencev, odpuščali. Ukinili naj bi okoli 500 delovnih mest. Zdaj pa so iz Steklarne Rogaška sporočili, da v skupini Fiskars, pod katero šteje steklarna Rogaška, načrtujejo naložbe in spremembe v njihovih dveh tovarnah stekla. Spremembe se tičejo tovarne Rogaške v Sloveniji ter tovarne Iittala na Finskem.

Med drugim so sporočili, da bo skupina Fiskars od leta 2024 do 2026 v steklarno v Rogaški Slatini vložila 15 milijonov evrov. Kot cilj so navedli posodobitev tovarne in izboljšanje konkurenčnosti, poroča Večer. Dodaten cilj je tudi optimizacija proizvodnih zmogljivosti, da bi bolje poskrbeli za proizvodnjo izdelkov premium in luksuznih izdelkov. A temna plat naložbe je zagotovo ta, da bo brez dela ostalo največ 155 oseb.

Žiga Živulović Jr./Bobo

"Skupina je v zvezi z načrtovanimi spremembami začela pogajanja z zaposlenimi. Ocenjuje se, da se bo zaradi načrtovanih sprememb v tovarni Rogaška zmanjšalo največ 155 delovnih mest," so pojasnili.

Nekateri bi odšli sami

Kot so neuradno izvedeli novinarji Večera, naj bi se na minulem zboru delavcev nekateri sami ponudili, da odidejo. Odpravnine bodo namreč izplačane v skladu z zakonodajo. To pomeni, da bi se nekaterim, ki so pred upokojitvijo, odhod bolj splačal kot pa še dve leti dela. Kot je še dodal neimenovan vir, je ljudem popolnoma jasno, da dela ni, zaradi česar nad takšno odločitvijo niso presenečeni.