6. 5. 2022, 18:23 | Vir: STA

Število beguncev, ki se želijo nastaniti v nastanitvenih centrih, upada

Bobo

Med ukrajinskimi begunci je tudi 13 zdravstvenih delavcev. So se že uspeli zaposliti?

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je v izjavi za javnost povedala, da upada število ukrajinskih državljanov, ki se želijo namestiti v nastanitvenih centrih.

Kje so begunci nastavljeni

V tem trenutku je v nastanitvenem centru Logatec ob kapaciteti 250 nastanjenih 316 beguncev, v nastanitvenem centru na Debelem Rtiču pa 91, kapaciteta pa je do 80 ljudi.

"Je pa res, da nas kontaktirajo posamezniki z nastanjenimi ukrajinskimi državljani, ki imajo premajhne kapacitete," je dejala Štrukljeva. V teh primerih jih nastanijo v dijaške domove.

Prosilci za denarno pomoč

Po neuradnih informacija je urad prejel 806 vlog za dodelitev denarne pomoči, od tega so jih odobrili tretjino, ostale so v dopolnitvah.

Kot osnova za njihov izračun se jemlje osnovni znesek minimalnega dohodka, v višini 100 odstotkov za odraslo osebo. Konkretno to pomeni prejemek v višini 421,89 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v družini se osnova obračuna v višini 70 odstotkov, za vsakega mladoletnega otroka pa v višini 30 odstotkov. Gre za mesečna izplačila, ki jih lahko obnovijo po preteku šestih mesecev.

Zaposlovanje ukrajinskih beguncev

Prva izplačila so državljani Ukrajine že prejeli. Po neuradnih informacijah jih je 88 že prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, nekaj pa jih že ima sklenjeno pogodbo za zaposlitev in delajo v nastanitvenem centru na Debelem rtiču in v Petrolovih poslovalnicah Fresh, kjer sicer zaradi pomanjkljivega znanja slovenščine še ne delajo s strankami. Večinoma naj bi šlo za zaposlitve v gostinstvu.

Pogoj za zaposlitev zdravstvenih delavcev

V Slovenijo je vstopilo tudi 13 zdravstvenih delavcev, od tega štirje zdravniki. Ministrstvo jih je obvestilo o pogojih vstopa v slovenski zdravstveni sistem.

Najtrši oreh predstavlja pogoj znanja slovenskega jezika, vendar bo ta olajšan s 1. julijem, ko v veljavo stopi novela zakona o zdravniški službi, ki pogoj znanja jezika iz splošnega sprošča na strokovni nivo.

"Preverjanje bo zdaj potekalo pri zdravniški zbornici, seveda ob sodelovanju lingvistov iz ustreznih institucij," je poudaril Vindišar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord