18. 10. 2023, 22:12 | Vir: STA

Stopnja teroristične ogroženosti v Sloveniji se je povečala: oceno ogroženosti dvignili tudi v drugih državah

Profimedia/Slovenska policija/fotomontaža

Po besedah varnostnih strokovnjakov gre predvsem za preventivni ukrep.

Medresorska delovna skupina za protiterorizem je na zvečer končani dopisni seji dvignila stopnjo teroristične ogroženosti. Delovna skupina se je za dvig stopnje z nizke na srednjo odločila "zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter pozivov k izvajanju terorističnih dejanj," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Profimedia

Podobno storile tudi ostale države

Gre za tretjo stopnjo na petstopenjski lestvici teroristične ogroženosti. Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu omenjene delovne skupine, "sicer nimajo podatkov o teroristični grožnji Republiki Sloveniji, morebitnih incidentov pa ne morejo izključiti," je Ukom zapisal v sporočilu za javnost.

Varnostni strokovnjak in nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe pri obrambnem ministrstvu Boštjan Perne je pojasnil, da gre pri dvigu stopnje predvsem za preventivni ukrep. "Oceno teroristične ogroženosti so dvignili tudi v nekaterih drugih državah, med drugim tudi v sosednji Avstriji. Opozoril bi, da gre za ukrep, ki nekoliko dvigne čuječnost notranje-varnostnega sistema. Situacija v Sloveniji je bistveno boljša, kot recimo v Avstriji ali Italiji," je še ocenil.

Organizatorji opozorili na lažne informacije

V četrtek bo v Ljubljani sicer potekal shod za Palestino, glede katerega so se po navedbah Gibanja za pravice Palestincev v nekaterih medijih pojavljale napačne informacije, češ da naj bi bil shod namenjen izkazovanju podpore Hamasu, terorizmu in antisemitizmu. V Gibanju za pravice Palestincev so na družbenem omrežju Facebook opozorili, da gre za lažne informacije ter da je shod namenjen izražanju nasprotovanja stopnjevanju nasilja.

Kot je razvidno s spletne strani eUprava, je shod prijavljen, policija pa pred vsakim shodom opravi oceno tveganja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol