21. 6. 2023, 13:17 | Vir: STA

V vročih dneh povečana možnost udara strele: kako najlažje zaščitimo naše elektronske naprave?

Profimedia/Srdjan Živulovič/Bobo/fotomontaža

Na leto v Sloveniji beležimo kar 60.000 udarov, od tega največ v severozahodnem delu Slovenije.

V Sloveniji poleti beležimo do šestkrat več udarov strel kot sicer, te pa pogosto poškodujejo ali uničujejo naprave, ki so priključene v telekomunikacijsko in električno omrežje. V luči tega pri Telekomu Slovenije uporabnike opozarjajo, naj naprave, kot so modemi, televizorji in računalniki, ob napovedi neviht izklopijo iz omrežij.

Profimedia

Najpreprosteje je izklopiti elektronske naprave iz vtičnic

V Sloveniji so udari strel zelo pogosti, saj se pri nas mešajo celinsko, mediteransko in gorsko podnebje. Na leto zabeležimo okoli 60.000 udarov strel, od tega največ v severozahodnem delu Slovenije. S toplimi dnevi, ko je več vlage v ozračju, pa se možnost močnejših neviht z udari strel poveča.

Kot so zapisali pri največjem telekomunikacijskem operaterju v državi, se pred udari strel najpreprosteje zaščitimo tako, da jih ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust izklopimo iz vseh vtičnic.

Srdjan Živulovič/Bobo

Možnost spremljanja strel v realnem času

Njihovim uporabnikom je na voljo brezplačna storitev Strela alarm. Ta po navedbah operaterja temelji na sistemu Scalar, ki so ga za spremljanje strel v realnem času razvili v Elektroinštitutu Milana Vidmarja. Z vklopom storitve uporabniki prejmejo SMS, ki vnaprej opozori na možnost udara strel, tako da lahko naprave pravočasno izklopijo iz omrežja, so še izpostavili v Telekomu Slovenija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord