A. B. | 13. 9. 2022, 14:00 | Vir: STA

Strog odziv Bolta na hitrostno omejitev e-skirojev v prestolnici: "Nihče nima pravice ..."

Uredništvo/fotomontaža

Prebivalci so z zelenimi električnimi skroji kot strela z jasnega švigali tudi po peš conah Ljubljane. Nad tem so se mnogi zgražali, zato so pristojni sprejeli ukrepe, ki omejujejo njihovo hitrost. Tokrat je javno izjavo podalo tudi podjetje navedenih prevoznih sredstev. 

Mestna občina Ljubljana in vodstvo podjetja Bolt sta podpisala dogovor glede uporabe električnih skirojev v prestolnici.

Dogovor določa, da bo uporaba električnih skirojev dovoljena tudi v ljubljanski peš coni, vendar pod pogojem, da se bo ob vstopu v peš cono njihova hitrost samodejno znižala na pet kilometrov na uro.

Kakšna so pojasnila župana prestolnice? 

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića si v Ljubljani želijo modernih storitev, kot so električni skiroji, vendar ne za ceno varnosti pešcev. Peš cona je namenjena pešcem. "Nihče nima pravice, da bi zato, da bi zaslužil več, spravljal pešce v nevarnost," je poudaril na današnji skupni novinarski konferenci občine in podjetja Bolt.

Uredništvo

Skladno z dogovorom se bo hitrost električnih skirojev znižala na pet kilometrov na uro, ko bo uporabnik vstopil v ljubljansko peš cono. Predstavnik Bolta Matej Černe je zagotovil, da so v podjetju že prilagodili hitrost skirojev v ljubljanski peš coni in izrazil zadovoljstvo s podpisanim dogovorom.

Kmalu zaračunavanje parkirnih mest 

Dogovorili so se tudi, da bo Bolt pripravil seznam potencialnih točk za parkiranje, na katerih bodo uporabniki lahko pustili električne skiroje po njihovi uporabi. Janković napoveduje, da bo občina do novega leta te prostore za pakiranje nudila brezplačno, kasneje pa zanje začel zaračunavati uporabnino.

Njene višine Janković danes še ni želel razkriti, poudaril pa je, da bo šlo za simboličen znesek, s katerim ljubljanska občina ne bo zaslužila.

Spomnil je še, da bo občina s prvim oktobrom poostrila ukrepe za vožnjo z motornimi vozili v ljubljanski peš coni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.