A. B. | 7. 12. 2022, 07:50

Strokovnjak za orožje o mogočih vzrokih za smrt mladega policista v Krškem

Profimedia

Pred nekaj dnevi je Slovenijo in pristojne pretresla tragična smrt nadobudnega 25-letnega policista, ki je življenje izgubil zaradi strelne rane. Mnogi se sprašujejo, kako je do nesreče prišlo in kako bi lahko dogodek preprečil. 

Slovenijo je pretresla novica o smrti 25-letnega policista, ki je zaradi posledice strelov umrl na Policijski postaji Krško. "Globoko pretreseni in prizadeti vas obveščamo o tragični nesreči, v kateri je življenje izgubil naš 25-letni sodelavec s PP Krško," so po njegovi smrti sporočili iz Policijske postaje Novo mesto, poklonili pa so se mu mnogi prijatelji in bližnji. 

Usodni dogodek se je odvil v garderobi policijske postaje, ko naj bi se 21-letnik in njegov 25-letni policijski kolega preoblačila. Pri tem je prišlo do sprožitve pištole 21-letnika, krogla pa je zadela 25-letnika.

Dalibor Debartoli, strokovnjak za usposabljanje za varno ravnanje z orožjem, je pojasnil, kako je do nesreče prišlo in predvsem, kako bi jo lahko že pred tem preprečili. 

"Sama se pištola ne more sprožiti"

''Prav sama se pištola ne more sprožiti. Če leži v sefu, potem se ne bo sprožila. Če boste pa vi izvedli repetiranje orožja oz. polnjenje na kakršenkoli način – tudi če je orožje zaklenjeno – in če se zgodi, da recimo udarna igla ostane v prvem položaju zaradi umazanije ali pa rje, se lahko zgodi, da se bo tako orožje sprožilo. Tudi meni se je to že zgodilo,'' je za Žurnal pojasnil Debartoli. Poudaril je, da je policist ali uporabnik orožja tisti, ki v orožje vstavi naboje, ga repetira in ga za tem zaklene. 

Profimedia

Do tragične nesreče je po njegovem mnenju prišlo zato, ker je bila na pištoli odklenjena varovalka: "Najprej odklenete varovalko, potem stisnete sprožilec. Ampak, če se zgodi, da je udarna igla ostala v sprednjem položaju – ko udarno iglo sprožiš, gre naprej in udari po netilki – zaradi umazanije ali pa tega, ker je zarjavela, potem se zgodi, da se bo sprožila že pri polnjenju, ker je igla že spredaj," je opisal proces sprožitve. Kljub temu je povedal, da se to zgodi le redko, a je pomembno, da je med polnjenjem orožje usmerjeno stran od ljudi, ki osebo obkrožajo: "Ne smeš ga polniti proti osebam." 

Možnost tudi mehanska okvara

Pištola se lahko na tak način nenadzorovano sproži tudi zaradi mehanske okvare. ''Naboj bo deloval enako, ali je pištola zaklenjena ali ne, če pride do sprožitve. Tega ne moreš preprečiti, zato je treba ravnati tako, da se to ne zgodi. Tega, da se bo zaklenjeno orožje sprožilo, ko polniš orožje, ne pričakuješ."

"Najprej ti dve minuti ni nič jasno, zakaj. Se pa dogaja. Zato pa učimo ljudi, da ko polnijo orožje, da ga obrnejo v varno smer,'' je poudaril.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord