N. V. | 22. 2. 2023, 07:00

Strokovnjaki napovedujejo: obeta se sprememba cen na slovenskem trgu nepremičnin

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

V zadnjih letih so podivjale. Bodo še bolj narasle ali bodo končno padle?

Cene stanovanjskih nepremičnin so v zadnjih letih podivjale, trg pa se zdaj vendarle ohlaja. Cene so že lani začele stagnirati, višje obrestne mere so namreč sklestile kreditni potencial Slovencev, kar se kaže na skromnejšem povpraševanju in manjšem številu opravljenih transakcij.

"Višje obrestne mere zmanjšujejo kreditni potencial, zato gre pri tem za neposreden vpliv na zmanjšanje povpraševanja," trenutne razmere na nepremičninskem trgu za N1 opiše Zoran Madon, direktor nepremičninske družbe Metropola In

Madon navaja, da je Ljubljana po številu transakcij ocenjena že na 25-odstoten padec, trg nepremičnin se ohlaja tudi v štajerski prestolnici.

"Letos pričakujemo, da se bo sprožil tudi trend padanja cen, poleg tega pa je prisoten še dvig življenjskih stroškov, cen energentov, hrane in tako naprej. To znova pomeni neposredno zmanjšanje kreditnega potenciala družinskega proračuna, zato je logično, da povpraševanje upada, posledično pa tudi število transakcij," poudarja Madon.

Slovenci težko dobijo 'dober' kredit

Podatki Banke Slovenije posredno potrjujejo, da smo v Sloveniji že zakorakali v mirnejše območje nepremičninskega trga. V poročilu o poslovanju bank do lanskega novembra ugotavljajo, da je bil mesečni prirast k stanju posojil gospodinjstev z 38 milijoni evrov precej pod povprečjem predhodnih desetih mesecev, še vedno pa so večino predstavljala stanovanjska posojila. 

Profimedia

Spomnimo še na dvig minimalne neto plače, zaradi česar je po novem do kredita upravičenih manj komitentov slovenskih bank, kot jih je bilo pred tem. "To se pozna na trgu. V zadnjem obdobju sem imel kar nekaj primerov strank, ki so šle na banko, kjer so jim izračunali višino obroka in predstavili, koliko bodo morali vrniti. Bili so šokirani, da morajo v dvajsetih ali petindvajsetih letih vrniti skoraj še enkrat toliko, kot so si izposodili. Marsikatera stranka se zato obrne in pove, da bodo raje malo počakali in videli, kaj se bo zgodilo na trgu," za N1 razlaga Branko Potočnik, direktor podjetja Insa nepremičnine.

Mirnejše obdobje nepremičninskega trga

Naraščanje cen nepremičnin se je zaradi manjšega povpraševanja ustavilo in začelo stagnirati, razlagajo nepremičninski agenti.

V dveh letih tako pričakujejo trend padca cen nepremičnin, saj bo ponudba stanovanj poskočila in morda celo presegla povpraševanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol