A. B. | 4. 1. 2023, 07:22

Strokovnjaki svarijo pred svetovno recesijo, Slovenijo čaka temno obdobje: negotovost je precejšnja

BOBO

V lanskem letu se je v Sloveniji podražilo skoraj vse, od osnovnih živil do elektrike, kar smo lahko občutili tudi prebivalci. A kaj vse nas še čaka? Trenutne napovedi ne kažejo, da bi bilo v novem letu lažje. 

Z vstopom v novo leto so se v Sloveniji odvile nove podražitve, ki močno vplivajo na vsakodnevno porabo prebivalcev Slovenije. Že v lanskem letu so močno narasle cene elektrike in plina, zabeležili smo najvišje cene goriv, v letošnjem letu pa so sledile vnovične podražitve, tudi tobačnih izdelkov, za katere je zdaj treba odšteti tudi do pet odstotkov več. A kaj vse nas še čaka? 

Strokovnjaki brez 'svetlih' napovedi

Kristina Georgieva, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je napovedala, da v novem letu približno tretjino sveta in polovico Evropske unije čaka recesija, zaradi česar je sprožila mnogo debat o zanesljivosti njenih besed, predvsem pa, kaj se bo zgodilo v Sloveniji. "Zakaj? Ker se tri gospodarsko najmočnejše države; ZDA, Evropa in Kitajska, upočasnjujejo hkrati," je povedala in dodala, da je vojna v Ukrajini zelo prizadela Evropsko unijo. "Pričakujemo, da bo tretjina sveta to leto v recesiji. Tudi države, ki ne bodo, se bodo počutile, kot da so. Prizadetih bo na milijone ljudi," je v intervjuju za Face the nation pojasnila Georgieva. 

Twitter/@alexxxfal

Trgovinska zbornica je za 24 ur pojasnila, da si prizadevajo uskladiti stroške električne energije, kar zanje trenutno velja za prednostno nalogo, a opozarjajo, da se občutno zvišujejo stroški dela, embalaže, transporta in logistike, ki bodo vplivali na končne cene, saj "rezerv v trgovini ni več". 

Da Slovenijo čaka nepredvidljivo leto, je potrdil tudi ekonomist Matej Lahovnik. "Slovenija je zelo odvisna na tujih izvoznih trgovih, predvsem v Nemčiji," se je strinjal z mnenjem direktorice. "Napovedi niso dobre, je pa trenutno naš največji zaveznik v boju proti inflaciji topla zima," je povedal in pojasnil: "Tople temperature namreč pomenijo nižjo uporabo energentov, kar pa posledično pomeni tudi nižje cene energentov na svetovnih borzah." Povedal je tudi, da inflacijo močno čutijo že od lanskega leta, saj se je ta zvišala bolj, kot so se dvignile plače in pokojnine. Na Twitterju je napovedal, da bodo v novem letu bolj obdavčene tudi plače, zaradi uskladitev dohodninskih razredov z inflacijo. 

Lahovnik napoveduje, da se bo inflacija znižala z desetih na dva odstotka, a ne verjame, da se bo to zgodilo v letu 2023. "Gre namreč za izredno zapleten proces, ki po navadi pomeni omenjeno nižjo gospodarsko rast, višje obrestne mere, manjšo potrošnjo in višje kredite. Največjo negotovost pa predstavlja ukrajinska kriza, ki ji ni videti konca," je povedal. "Negotovost je precejšnja in največja težava je, da Centralne banke nimajo veliko prostora v boju proti inflaciji," je pojasnil. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord