J. Z. | 26. 9. 2022, 07:28

Stroški ogrevanja s peleti poleteli v nebo: potrošniki letos zanje plačali ŠE ENKRAT več kot lani

Profimedia

Vsi, ki domove ogrevajo z biomaso, si zadnje tedne razbijajo glavo še z enim vprašanjem: kje kar najceneje kupiti dovolj goriva za ogrevanje. Številni si ga po sedanjih cenah lahko le še s težavo privoščijo. 

Državljani bodo te dni večinoma že zagnali svoje peči, saj so temperature občutno upadle, nekateri pa bodo s kurjavo še malo počakali, dokler ne pritisne hujši mraz. Med temi bo tudi več takih, ki domove ogrevajo s peleti. V primerjavi s koncem kurilne sezone so proizvajalci peletov cene zvišali za 51 odstotkov, trgovci v maloprodaji pa za kar 78 odstotkov

Po podatkih iz avgustovske raziskave Gozdarskega inštituta Slovenije je bilo v minulem mesecu za tono peletov, pakiranih v 15-kilogramske vreče, treba v povprečju odšteti 581 evrov vključno z DDV, kar je bilo za 69 odstotkov več kot po koncu kurilne sezone. V primerjavi z lanskoletnim začetkom kurilne sezone pa so bile avgusta cene višje za 111 odstotkov. Čeprav je vlada z začetkom septembra znižala DDV z 22 na 9,5 odstotka, kar vključuje tudi les za kurjavo, se cene peletov na trgu niso veliko spremenile, poroča Dnevnik

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije (GIS) cene peletov spremljajo od leta 2011. Kot je poudarila vodja oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko na GIS Nike Krajnc, se sodeč po podatkih iz zadnje raziskave cene peletov pri proizvajalcih niso podražile v tolikšni meri, kot so se v trgovinah: "Eden od proizvajalcev peletov, s katerim sem govorila, je dejal, da je razlika med ceno na njegovem dvorišču in v trgovini kar 200 evrov. Zato bi bilo smiselno, da bi država trgovcem omejila marže, s čimer bi umirila rast cen."

"Ker se povišujejo cene žagovine, stroški energentov in drugi stroški pa naraščajo, omejitev cen peletov ne bi bila ustrezna rešitev, saj bi se proizvajalci lahko odločili, da jih ne bodo več izdelovali. Po drugi strani bi bila omejitev marž trgovcem smiselna, saj največje razlike v cenah nastajajo ravno pri prodajalcih," meni Krajnčeva. 

Pa bo vlada ukrepala? Vladni resorji v okviru delovne skupine pri predsedniku vlade spremljajo situacijo na trgu energentov, za zdaj pa še ne razkrivajo, ali bodo tudi posegli na trg peletov. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec