25. 10. 2023, 19:23 | Vir: STA

Pretresljive razmere v Strugah pri Lučah: zaradi zemeljskega plazu poteka evakuacija prebivalcev

Facebook/Spodnje Struge/fotomontaža

Del grozečega plazu, ki je nastal po avgustovskih poplavah, je danes zgrmel v reko Savinjo.

V Strugah pri Lučah je nekaj po 15. uri del plazu, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, zgrmel v reko Savinjo. To je zdaj zelo velika nevarnost za tamkajšnje krajane, je povedal predstavnik v ujmi prizadetih družin Paul Orešnik. Župan Luč Klavdij Strmčnik pa je zatrdil, da kljub plazu Savinja teče normalno.

Državni sekretar, pristojen za obnovo po ujmah, Boštjan Šefic je medtem pozval k evakuaciji prebivalcev. Odlaganje odločitve o evakuaciji zaradi napovedanega dežja v noči na petek predstavlja varnostno tveganje.

Prebivalce morajo nemudoma preseliti na varno

Državni sekretar in vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je po današnji sprožitvi dela plazu govoril z županom Luč Klavdijem Strmčnikom in mu naročil, da nemudoma preselijo na varno vse, ki so še v svojih hišah in jim zagotovijo začasno nastanitev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

O sprožitvi dela plazu je bila obveščena tudi direkcija za vode, njeni predstavniki in geologi pa so že prisotni na mestu posutja. Po županovih besedah je Savinja še vedno široka od 10 do 15 metrov in je plaz ni blokiral.

Kmalu bo znano, kako naprej

Prizadeti krajani Strug v petek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi se skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredil tudi vodovod.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol