M. P. | 28. 4. 2022, 17:22

Študenti bodo končno lažje zadihali

Profimedia

S 5. majem bodo za njih v veljavo stopile nekatere spremembe. Kje si bodo lahko oddahnili?

Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki so ga poslanci Državnega zbora v končni obliki soglasno sprejeli 6. aprila 2022, za študente prinaša ukrepe, ki jim bodo olajšali študentsko življenje tako na kratek, kot na daljši rok.

Kaj ureja?

Novi zakon ureja področja štipendiranja, subvencionirane študentske prehrane, bivanja, višjega in visokega šolstva ter študentskega dela.

Zakon so na Študentski organizaciji pričeli pripravljati že v letu 2019, nato pa so zanj iskali politično podporo. Kot prvopodpisani pod predlog je zakon posvojil prvi med enakimi poslanci, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, sopodpisali pa so ga kolegi iz poslanske skupine nepovezanih poslancev ter poslanskih skupin Liste Marjana Šarca, Stranke Alenke Bratušek, Slovenske nacionalne stranke ter Socialnih demokratov.

Ob sprejetju nekaterih amandmajev, predlaganih s strani koalicijskih strank, je zakon tekom zakonodajnega postopka dobil končno obliko in soglasno podporo.

Seznam novosti

S 5.5.2022 se tako podaljšuje čas koriščenja študentskih prehrambnih bonov od 7.00 do 22.00 (na povezavi lahko preverite, kateri ponudniki so se odločili, da bodo podaljašli čas nudenja študentske prehrane). Obenem bo koriščenje bonov omogočeno tudi v času počitnic, med 15. julijem in 15. avgustom.

Po novem bo študent izkazoval istovetnost s študentsko izkaznico, ki ima fotografijo. S 1.1.2023 se zvišuje subvencija z 2,82 EUR na 3,50 EUR za obrok.

ZUPŠ-1 med drugim prinaša spremembe tudi na drugih področjih višjega in visokega šolstva, študentskega dela, štipendiranja in bivanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol