N. V. | 19. 5. 2023, 11:17

Študentje podpisujejo peticijo: pozivajo vlado, naj izboljša obstoječi sistem

Žiga Živulović j.r./Bobo

Vlada bi uvedla sistem, ki smo ga poznali v času socializma.

Vlada Roberta Goloba razmišlja, da bi namesto trenutnega obstoječega sistema subvencionirane študentske prehrane, torej študentskih bonov, uvedla študentske menze, kot smo jih poznali v času socializma. Te bi morale zagotavljati nekatere fakultete. To je že močno razburilo študente, ki so proti ideji vlade zagnali posebno peticijo.

Naj raje izboljšajo obstoječi sistem

V Študentski organizaciji Slovenije ob tem poudarjajo, da je subvencionirana študentska prehrana pravica vsake študentke in študenta. Izhaja iz statusa študenta in je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij. S peticijo vlado pozivajo, naj namesto razmišljanj o novem ohrani in izboljša obstoječi sistem.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Čakajo na uresničitev obljub o dvigu subvencije na obljubljenega 4,6 evra ter na začetek sodelovanja v delovni skupini, ki bo pod vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravila smernice za zdravo in kakovostno prehrano študentov.

Študentske menze bi zagotavljale manjšo dostopnost, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, menijo. Nov sistem bi pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim, dodajajo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord