N. V. | 29. 9. 2023, 06:30

Nocoj bo na nebu zasijala zadnja letošnja superluna (zares bo posebna)

Srdjan Zivulovic/Bobo

To poletje smo lahko opazovali kar štiri superlune. Nocojšnja bo zelo vplivala na vas.

Nocoj, 29. septembra 2023, se bo na nebu pojavila zadnja polna luna v tem letu! Luna bo večja kot običajno: večja bo za 14 odstotkov, bo pa tudi za 30 odstotkov svetlejša, poroča Sortiraparis.com. Astronomski pojav, znan kot 'superluna', se pojavi, ko je luna v perigeju, torej čim bližje svoji tirnici, Zemlji, na razdalji približno 356.500 kilometrov.

Lahko jo boste opazovali takoj po sončnem zahodu, od 19.30 naprej. Izginila bo ob približno 7.40.

Čeprav jo boste zlahka opazili s prostim očesom, za podrobnejši pogled priporočamo teleskop ali daljnogled. In ne oklevajte: povzpnite se na višje točke in si zagotovite čudovit razgled.

Peter Kostrun/Bobo

Ta polna luna ima tudi svoj vzdevek: žetvena polna luna. Vzdevek se je obdržal iz starih časov, ko je luna takšno ime dobila zaradi zgodnje jesenske žetve, ko so kmetje pri delu uporabljali lunino svetlobo. 

Kako bo vplivala na vas?

Tokratna polna luna v ovnu, ki bo nocoj razsvetlila nebo, bo nam pomagala prenesti ideje iz naših misli v fizično obliko. Počutili se boste ognjeviti, drzni in boste nekoliko svojeglavi. Imeli boste več samozavesti in pripravljeni boste sprejeti večja tveganja, da bi dosegli želeni rezultat.

Profimedia

Seveda obstaja tudi druga plat te energije, saj smo lahko včasih, ko je ognjena energija močna, nagnjeni k nenadzorovanim izbruhom agresije in frustracijam. Če v nas nekaj brbota, se lahko pod to polno luno zlahka sproži na površje.

Naslednja superluna

Da bomo videli naslednjo superluno, bomo morali čakati do avgusta 2024. Zato nocoj nikar ne zamudite spektakla na nebu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol