R.K./STA | 4. 9. 2023, 07:39

Urška Klakočar Zupančič na tradicionalni Šuštarski nedelji: "Spoštovati in negovati moramo takšno tradicijo obrti" (FOTO)

Facebook/Urška Klakočar Zupančič

V Tržiču se je pretekli konec tedna odvilo prav posebno festivalsko dogajanje.

Staro mestno jedro Tržiča je v nedeljo postalo prizorišče tradicionalne Šuštarske nedelje, ki vsako leto poteka na prvo nedeljo v septembru. V osnovi gre za praznik čevljarjev, a so se na stojnicah predstavili tudi ostali ponudniki. Prireditev je obiskala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je dejala, da je treba tako tradicijo obrti spoštovati in negovati.

Sejem obiskal tudi gospodarski minister

Festival pod skupnim imenom Šuštarfest se je začel že v četrtek, vrhunec dogajanja pa je dosegel v nedeljo s tradicionalnim sejmom in bogatim spremljevalnim programom. Nagovor je poleg Klakočar Zupančičeve imel tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je dejal, da obrt v preteklosti ni bila pomembna samo iz vidika gospodarstva, ampak je obrtništvo prinašalo razvoj in trgovsko dejavnost.

"Obrtniki so velikokrat bili meceni šolstva in kulture. In ne smemo pozabiti na pomen obrtništva na oblikovanje slovenskega narodnega značaja in zavedanja," je minister zapisal na Facebooku.

Spremljevalni program zaključili s koncertom

Prireditveni prostor se je raztezal vse od večnamenske dvorane BPT, kjer so se predstavile službe za zaščito in reševanje, prek celotnega kompleksa nekdanje tovarne do glavnega odra. Na celotnem območju so bile postavljene stojnice z raznolikimi izdelki in predstavitvami, ulico Balos so obogatile vsebine tržiških društev, osrednja tržiška ulica Trg svobode pa je bila kot preteklo leto namenjena ponudnikom z izdelki, povezanimi s tržiškimi obrtmi.

Atrij občine Tržič je bil namenjen etnološkim vsebinam in otroškim ustvarjalnim delavnicam, na parkirišču tržnice so se obiskovalci lahko okrepčali, otroci pa preskusili v športnih in družabnih igrah. Popoldne je na parkirišču BPT potekal koncert Jana Plestenjaka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord