21. 11. 2023, 14:50 | Vir: STA

Sviz za pomoč v poplavah prizadetim članom razdelil lepo vsoto denarja

Fotografija je simbolična.

Borut Živulovič/Bobo

Med 194 prejemniki je tudi 98 takih, ki za svoje delo prejemajo najnižje plače. 

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je za članice in člane, prizadete v avgustovskih poplavah, zbral 733.700 evrov. Denar je razdelil med 194 prejemnikov, od katerih jih je osem prejelo najvišjo možno pomoč, 10.000 evrov, so sporočili iz sindikata.

Med 194 prejemniki je tudi 98 takih, ki za svoje delo prejemajo najnižje plače, kar pomeni, da so zaposleni na delovnih mestih v plačni skupini J ali drugih najslabše plačanih delovnih mestih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi. Šest je tudi upokojenih članov, so sporočili.

Sindikat je sredstva za pomoč začel zbirati takoj po poplavah. Skupaj s posamezniki in sindikati iz tujine so zbrali nekaj več kot 678.000 evrov, po odločitvi izvršilnega odbora sindikata pa je bilo omenjenemu znesku iz prostih tekočih sredstev dodanih še 55.600 evrov.

Hkrati je steklo tudi zbiranje vlog za solidarnostno pomoč. Na sindikat jih je prispelo 209. Vloge je pregledala posebna komisija in izvršilnemu odboru predlagala seznam upravičencev ter predvideno višino izredne solidarnostne pomoči. Izvršilni odbor je na podlagi tega pomoč odobril 194 članicam in članom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord