29. 4. 2022, 18:09 | Vir: STA

Bo novi vladi ponudil svoj odstop?

STA
Bo novi vladi ponudil svoj odstop? (foto: STA)

Najverjetnejši kandidat za mandatarja Robert Golob je že podal namige, v kateri smeri razmišlja o nekaterih kadrovskih menjavah. Koga vidi na čelu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)?

Robert Golob je dejal, da na čelu Nacionalnega inštituta za javno zdravje znova vidi nekdanjega direktorja inštituta Ivana Eržena. Ta je v kratkem odzivu na vprašanje, ali bi bil ponovno pripravljen prevzeti to funkcijo, zapisal, da "če se bo Milan Krek odločil za odstop, je potem to ena od možnosti rešitve, vsaj začasne".

A Krekovega odstopa ni pričakovati. Kot pravi, bo še naprej branil NIJZ, ker so po njegovih besedah že do sedaj nekatere politične stranke hotele in bodo očitno še naprej hotele imeti vpliv v inštitutu.

Zdajšnjemu direktorju Milanu Kreku se zdi nenavadno, da predsednik ene stranke javno napove menjavo direktorja, saj ima to možnost le svet zavoda, prav tako je za menjavo potreben razlog, ki ni samo politične narave. Ob tem je med drugim izpostavil, da je NIJZ pod njegovim vodstvom izredno izboljšal poslovanje, epidemijo pa so po njegovi oceni obravnavali strokovno.

"To je nedopustno vmešavanje politike. To je v preteklih letih NIJZ naredilo ogromno škode. Pričakujem, da bodo politiki nehali to početi. To je strokovna inštitucija, ki rabi za svoje delo mir, ne pa političnih cunamijev ob vsaki menjavi vlade," je poudaril.

Od predsednika vlade NIJZ pričakuje, da bo sodeloval z njimi ter bo varoval integriteto stroke

Krek pravi še, da ni strankarsko opredeljen in da ni bil politično kadrovan, saj se je prijavil na redni razpis, na katerega sta se prijavila samo dva kandidata, od tega eden ni izpolnjeval pogojev. Izbran je bil torej kot edini ustrezni kandidat. Po njegovih navedbah "so bili pač težki časi in kandidatov ni bilo na pretek".

Golob sicer napoveduje verjetne menjave tudi na drugih resorjih, med drugim v vodstvu policije, vojske in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Krožijo že tudi nekatera imena o ministrskih kandidatih. Funkcija ministra za zdravje se nasmiha zdravniku Danijelu Bešiču Loredanu. Ena od prioritet nove vlade, ki bi jo lahko dobili v juniju, pa bo prav priprava na spopadanje z morebitnim novim valom epidemije covida-19 jeseni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.