M.P./STA | 6. 7. 2022, 11:52

Judovska tradicija v Sloveniji: Lendava naredila POMEMBEN korak!

Profimedia/fotomontaža

Odnos do kulturne dediščine pove veliko o tem, kakšen narod smo Slovenci. In ta poteza govori v naše dobro.

V Lendavi sta podžupan v funkciji župana Ivan Koncut in predsednik Judovskega združenja Slovenije - skupnosti tradicionalnih Judov Elie Rosen podpisala sporazum med občino in novoustanovljenim združenjem o pokopih na judovskem pokopališču.

To bo znova postalo prostor za pokope ter obenem edinstveno znamenje oživljanja judovske tradicije.

Spomenik judovski kulturi 

V Sloveniji je bila v času druge svetovne vojne judovska skupnost najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila.

Pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi je drugo največje judovsko pokopališče v Sloveniji. Po drugi svetovni vojni so na njem pokopali le nekaj tistih, ki so preživeli holokavst, zadnjega med njimi leta 1997.

Koncut je spomnil, da so bile do leta 1944 v Prekmurju tri dobro organizirane in za pokrajino izredno pomembne judovske skupnosti, ki so bile nosilke številnih družbenih in gospodarskih dejavnosti. Judovska skupnost pa je bila integralni del barvite in heterogene lendavske skupnosti, kjer so se, tako kot danes, prepletale številne kulture, narodi in vere.

Sinagoga v Mariboru

Sinagoga v Mariboru

Profimedia

Lendava je od nekdaj imela svetovljanski značaj

Lendava je znana po tem, da je od nekdaj znala sprejemati različnosti in jih vpeti v svoj svetovljanski značaj.

A kot je dejal Koncut, se je šele v 90. letih prejšnjega stoletja začela obujati dediščina Judov. "Dejanja, kot so tematske razstave, stalna muzejska razstava, prenovljena sinagoga, spominski dogodki, povezovanja z judovskimi skupnostmi in ustanovami, ki skrbijo za varovanje judovske dediščine, so dejanja, ki postopoma, a vztrajno utrjujejo zavedanje o pomenu izginule judovske skupnosti," je poudaril.

Profimedia

Rosen je medtem ocenil, da je bila pokrajina po njegovem mnenju po drugi svetovni vojni podcenjena, s tem pa tudi judovska skupnost. Zato so v združenju zadovoljni, da skupnost deluje tudi na obrobju Slovenije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.