P.M. | 13. 5. 2023, 10:00

Preiskava bančnih računov, kakršne v Sloveniji ne pomnimo: kdo jo je sprožil in zakaj? (razkriva N1)

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Spletni portal N1 danes razkriva afero, katere začetek sega v konec leta 2021, ko je urad za preprečevanje pranja denarja zahteval vpogled v enormno število transakcijskih računov fizičnih oseb in podjetij v Sloveniji. Čigavih?

Na čelu Urada za preprečevanje pranja denarja je bil takrat Damjan Žugelj, ki je s polnim mandatom to funkcijo v času tretje Janševe vlade zasedel 15. septembra 2021. Med 25. novembrom in 13. decembrom 2021 je urad pod njegovim vodstvom bankam v Sloveniji v sklopu ene preiskave razposlal kar 238 zahtev za vpogled v skupno 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij v Sloveniji.

Dolg in obsežen seznam imen

Iz ovadbe in drugih dokumentov, ki so jih pridobili v uredništvu N1, so na zahtevo Žugljevega urada pregledali vse bančne račune, ki jih ima v Sloveniji srbski poslovnež Dragan Šolak, čigar številna podjetja delujejo v več državah Zahodnega Balkana, Evropske unije in v Združenem kraljestvu.

Pregledali so tudi bančne račune nekaterih članov ožje in širše družine srbskega podjetnika Dragana Šolaka.

Pregledali so tudi bančne račune nekaterih članov ožje in širše družine srbskega podjetnika Dragana Šolaka.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Šolak je tudi solastnik skupine United, ta ima pri nas več podjetij, širši javnosti so najbolj znani Telemach, Shoppster, Sportklub in tudi portal N1 Slovenija.

Zanimal jih je tudi šef Pop TV

Pod drobnogled so vzeli račune odgovornih oseb v vseh firmah, ki jih je v zadnjih 15 letih kupil Telemach, račune sedanjega in treh bivših direktorjev Telemacha ter drugih nosilcev pomembnih poslovnih funkcij v tem telekomunikacijskem podjetju.

Na seznamu pa se je znašel tudi bančni račun Branka Čakarmiša, takratnega programskega direktorja Pro Plusa, ki ima v lasti Pop TV in Kanal A (od 1. februarja 2022 pa je generalni direktor te medijske hiše). 

Branko Čakarmiš

Branko Čakarmiš

Borut Živulović/Bobo

In ozadje preiskave?

Ta je stekla na podlagi anonimke oziroma anonimne prijave. “Za tako obsežno preiskavo urada, ki bi šla tako daleč, sploh pa na podlagi anonimke, nisem slišal še nikoli,” je novinarjem N1povedal Klaudijo Stroligo, prvi direktor slovenskega urada za preprečevanje pranja denarja, ki je bil na tem položaju 12 let, danes pa je za področje preprečevanja pranja denarja svetovalec Svetovne banke, Združenih narodov, Evropske komisije in Sveta Evrope. 

Profimedia

Njihovo uredništvo je tudi pridobilo omenjeno anonimko, več o njihovih RAZKRITJIH si lahko preberete na povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol