R. K. | 26. 7. 2022, 10:11

TAKO je videti gašenje velikega požara na Krasu iz letala

Bobo/Posnetek zaslona/YouTube/Valahia News

V boju z besnečo ognjeno nevarnostjo nam je priskočila na pomoč tudi romunska vojska, ki je na Kras poslala tri svoja letala. 

Grozljivi požar, ki je v zadnjih dneh divjal na Krasu, je trenutno pod nadzorom. Nekaj žarišč se sicer neprestano prebuja, gasi jih 140 gasilcev. Na spletu se pojavlja tudi vse več pretresljivih fotografij in posnetkov s požarišča, ko je bilo najhuje. Eden takšnih je tudi posnetek odmetavanja vode romunskih letal, s katerimi nam je romunska vojska priskočila na pomoč pri gašenju.

Letalo spartain lahko dvigne do 6000 litrov vode

Romuni so v boj z ognjenimi zublji na Krasu poslali tri letala, dve letali spartain in eno transportno C130 Hercules, ki je pomagalo pri logistiki. Letali spartain sta zmožni transportirati tudi 6000 litrov vode. Pri gašenju ju shranijo v posebne zabojnike, nato pa jo odvržejo z visoke višine. 

Slovenija bo svoje letalo dobila naslednje leto

Takšno gašenje sicer terja 500 metrov dolg varnostni koridor brez ljudi in opreme, a se je izkazalo tudi za zelo učinkovito. Uporabljali bi ga lahko pri preskokih ognja, ki bi jih lahko z vodo zamejili.  

Nakup takšnega letala bo izvedla tudi Slovenija. Kot so v objavi na Twitterju napisali pri obrambnem ministrstvu, ga bomo dobili prihodnje leto.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ