R. K. | 13. 4. 2023, 10:17 | Vir: STA

Takšnega vremena spomladi zagotovo niste pričakovali: Arso izdal oranžni alarm

Profimedia

Vremenske razmere, ki jim bomo priča, bodo po napovedih agencije za okolje obremenilne za veliko ljudi.

Vremensko dogajanje v Sloveniji bo pestro. Vremenoslovci pričakujejo obilne padavine, ki bi se lahko ponekod razvile tudi v nevihte s sodro. V višje ležečih gorskih predelih severne in severozahodne Slovenije napovedujejo močno sneženje. Meja sneženja bo sprva nad okoli 1400 metrov nad morjem, a se bo čez dan od severa spuščala in bo zvečer ob močnejših padavinah na nadmorski višini med 500 do 800 metri, so zapisali pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso)

Profimedia

Povečana nevarnost snežnih plazov

Nad mejo 800 metrov nadmorske višine bi lahko zapadlo tudi več kot četrt metra snega, v visokogorju Julijskih Alp pa celo en meter. Proti večeru bi lahko ponekod sneg pobelil tudi nekatere nižje ležeče kraje na Gorenjskem, Notranjskem, Koroškem in Kočevskem. V visokogorju bo močno povečana nevarnost proženja snežnih plazov, na Arsu pa so za ta del države izdali tudi oranžno opozorilo.

Sredi dneva bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem burja, le ob morju bo do večera pihal jugo. Popoldanske temperature bodo na severu od 0 do 6, drugod od 7 do 12, ob morju okoli 15 stopinj Celzija. Ponoči bodo padavine oslabele in prehodno marsikje ponehale, veter bo oslabel. Jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

Bobo

Moker bo tudi konec tedna

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, predvsem v južni polovici Slovenije krajevne plohe, mogoča bo tudi kakšna nevihta. Ponekod bo pihal severozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12, ob morju okoli 14 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte.

V četrtek bodo vremenske razmere obremenilne za veliko ljudi. V petek bo obremenitev nekoliko popustila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol