25. 10. 2023, 08:34 | Vir: STA

Tanja Fajon za CNN posvarila pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu: "To je strah nas vseh"

Posnetek zaslona

Zunanja ministrica je pozvala k dialogu. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je za ameriško televizijo CNN posvarila pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu in izrazila obžalovanje zaradi civilnih žrtev na obeh straneh. Obenem je dejala, da bi bilo za preprečevanje širjenja konflikta treba v dialog vključiti tudi arabske partnerje, Iran in druge države v regiji.

"To je strah nas vseh," je dejala ministrica glede morebitnega širjenja konflikta med skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom v regiji. Prepričana je, da je zato v dialog za iskanje rešitev treba vključiti države v regiji, tudi Iran.

Najprej je po njenem treba najti rešitev za pomoč civilistom in način, kako dostaviti humanitarno pomoč, nato pa je treba razpravljati tudi o preprečitvi širitve konflikta.

Ponovila je še poziv zunanjih ministrov EU, ki so se v ponedeljek v Luxembourgu zavzeli za humanitarni premor v bojih med Izraelom in Hamasom, da bi se lahko v Gazo dostavilo humanitarno pomoč. O podpori EU humanitarni prekinitvi spopadov bodo na vrhu v Bruslju konec tedna odločali voditelji držav članic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol