30. 8. 2022, 18:39 | Vir: STA

Kdo bo vodil SD? Jani Prednik sprejel pomembno odločitev o boju s predsednico Tanjo Fajon

Borut Živulović/Bobo/fotomontaža

Stranka SD je na pomembnem razpotju, saj njeni člani pričakujejo korenite spremembe po slabšem rezultatu na volitvah. Nekateri so se nadejali tudi spremembe v vodstvu stranke. 

Vodja poslancev SD Jani Prednik ne bo kandidiral za predsednika stranke. Na to mesto ga je sicer evidentiralo več članov stranke, a se je sam odločil, da soglasja h kandidaturi ne bo podal.

Rok za oddajo soglasja se izteče ob polnoči. Zdajšnja predsednica SD Tanja Fajon bi tako lahko bila edina kandidatka za to funkcijo.
 

Bobo

V SD se bo namreč opolnoči iztekel rok, do katerega lahko evidentirani kandidati za vodstvene funkcije, ki jih bodo v SD volili na jesenskem kongresu, podajo soglasje h kandidaturi.

V stranki evidentiranih kandidatov, ki so podali soglasje h kandidaturi za posamezne funkcije še ne razkrivajo, več naj bi bilo znanega po četrtkovi seji predsedstva, na kateri bodo določili kandidatne liste. Takrat naj bi razloge za svojo odločitev pojasnil tudi Prednik.

Fajonova napoveduje konkretne spremembe v stranki

Medtem je Fajonova v izjavi za medije spomnila, da je sama soglasje h kandidaturi podala že pretekli teden in zatrdila, da je pripravljena stranko voditi še naprej, ob tem pa narediti tudi nekaj bolj konkretnih sprememb.

"Vem, da nismo v zavidljivi situaciji, ampak imam energijo, da se podam na to pot," je ob tem zatrdila.

V delu članstva so se namreč po državnozborskih volitvah kresala mnenja o doseženem rezultatu. Stranko je namreč podprlo 6,69 odstotka volivcev, kar je SD prineslo sedem poslanskih sedežev oz. tri manj kot v preteklem sklicu parlamenta.

Ob koalicijskih pogajanjih so sicer nato strnili vrste, prevladala je podpora vstopu v vlado premierja Roberta Goloba, kjer so Socialni demokrati prevzeli vodenje štirih resorjev.
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord