R.S. | 27. 7. 2022, 20:21 | Vir: STA

Tanji Fajon so se ob obisku Ukrajine zahvalili znani politiki

Twitter/MZZRS

Ministrica se je sestala tudi z županom Kijeva, za katerega je dejala, da kljub dogajanju v državi ostaja izjemno motiviran.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Kijevu sestala z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, nato pa še s predsednikom vlade Denisom Šmihalom in županom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Izrazila je podporo in solidarnost Slovenije z Ukrajino, predstavila dosedanjo slovensko pomoč in prisluhnila ukrajinskim potrebam po nadaljnji pomoči.

"Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine in njenih prebivalcev, ki so pokazali veliko poguma," je v pogovoru s Kulebo dejala Fajonova in pri tem ponovno obsodila rusko agresijo, ki ogroža mednarodni red in mir, je na Twitterju sporočilo zunanje ministrstvo.

O povojni obnovi Ukrajine

Ministra je med drugim seznanila z obsegom slovenske humanitarne pomoči. Slovenija je namreč skupaj z nevladnimi organizacijami doslej Ukrajini zagotovila 8,8 milijonov evrov pomoči. Ob robu obiska je bil podpisan memorandum o soglasju na področju kibernetske varnosti.

Predsednik vlade Šmihal se je Sloveniji zahvalil za vso humanitarno pomoč, Fajonova pa je dejala, da so slovenski gospodarstveniki izrazili interes po sodelovanju pri povojni obnovi Ukrajine.

Ministrica se je sestala tudi z županom Kijeva, za katerega je dejala, da kljub dogajanju v državi ostaja izjemno motiviran. Razpravljala sta zlasti o nujnosti končanja vojne in povratka Kijeva v normalno življenje.

Pred tem si je Fajonova v Irpinu ogledala posledice ruske vojaške okupacije in agresije. Skupaj s Kulebo je položila cvetje pri zidu spomina na padle v vojni v Donbasu in se poklonila žrtvam, je MZZ še objavilo na Twitterju.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel