R.S. | 19. 10. 2023, 21:04

Testiranje naključnega sadja in zelenjave: koliko pesticidov so našli?

Profimedia

V oddaji Tarča so delili ugotovitve analize jabolk in solate. 

V slivah in breskvah, ki so se znašle na slovenskih policah, so pred meseci našli nevarne pesticide. V oddaji Tarča je predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah o tem dejala: "Trgovci se izredno trudimo in v tem trenutku obžalujemo, da so na police sploh prišli tovrstni proizvodi. Takoj po ugotovitvah smo izvedli korektivne ukrepe, prevetrili svoje notranje kontrole, tako da lahko rečem, da zagotavljamo slovenskemu potrošniku ustrezno zdravo hrano." Pa jo res? 

Tarča je pri različnih trgovcih izbrala mehko solato, jabolka gala ekološke pridelave in bio motovilec, ki so jih pozneje analizirali v neodvisnem laboratoriju. 

Kaj so našli?

Strokovnjak za varstvo rastlin in fitofarmacevtska sredstva Mario Lešnik je pomagal pri analizi ostankov pesticidov v jabolkih in v solati. Največ ostankov pesticidov (dva fungicida in dva insekticida) so našli v srbskih jabolkih iz tujine"Najdene so bile štiri aktivne snovi na srednje visokih koncentracijah. To je sicer po standardih za trgovske verige še vedno sprejemljivo," je povedal Lešnik.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Našli so insekticid acetamiprid, ki se uporablja tudi za zatiranje rastlinskih škodljivcev na sadnih drevesih. Prav tako je povezan z negativnim vplivom na razvoj nevronov, povezanih z učenjem in spominom. Dva pesticida sta bila odkrita v jabolkih gala slovenskega pridelovalca, venda sta bila oba v mejah dovoljenega. Pri ekoloških domačih in italijanskih jabolkih ostankov pesticidov ni bilo.

Največ ostankov pesticidov so našli v španski solati. Vendar tudi ti rezultati niso skrb vzbujajoči. "Otrok bi lahko pojedel stokrat večjo koncentracijo, pa bi še vedno bilo vse v redu. To je stokrat nižja raven ostankov, kot bi bilo pogojno problematično, v resnici pa je tisočkrat nižje," je razložil Lešnik. V vseh vzorcih solate so bili najdeni ostanki pesticidov v mejah dovoljenega. Kljub temu pa jih je bilo manj v domači solati kot v tuji ekološko pridelani. 

profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol