Uredništvo | 30. 11. 2023, 21:55

Rok Snežič za Tarčo: "Glede piramid naj se obrnejo na Tino Gaber"

Bobo/Profimedia/fotomontaža

V tokratni oddaji so se spet lotili Snežičevih povezav z največjo opozicijsko stranko.

V studio so prišli nepovezana poslanka in nekdanja (izključena) članica stranke Gibanje Svoboda Mojca Pašek Šetinc, poslanka DZ iz Svobode Tamara Vonta, poslanec SDS Žan Mahnič ter poslanca NSi Aleksander Reberšek in Soniboj Knežak iz SD. Novinarji so tokrat podrobno pregledali ugotovitve preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Na čelu preiskovalne komisije je bila do nedavnega Šetinc Paškova, le-to pa je DZ razrešil ter na njeno mesto imenoval Tamaro Vonta. Preiskovalna komisija je policiji in tožilstvu naznanila kriminalno združbo iz kroga Roka Snežiča.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Medsebojna obtoževanja (tako kot vedno)

Oddaja se je začela z verbalnimi ping-pongi o finančnih tokovih v politiki in financiranju nekaterih slovenskih medijev iz tujine. V ospredje je bilo postavljeno tesno zavezništvo med Janezom Janšo in Viktorjem Orbanom ter pot denarja iz Madžarske v Slovenijo za nastanek in financiranje Nove 24 in Novih obzorij, ki veljata za medija slovenske desnice. Na navedbe Mojce Šetinc Pašek, da "so Madžari hodili po Sloveniji ter da gre pri obeh omenjenih medijih za ključni politični projekt SDS", je Mahnič repliciral, da se tudi nekateri drugi slovenski mediji financirajo iz tujine. Nova predsednica preiskovalne komisije Tamara Vonta pa je burni razpravi dodala: "Kadar vas (opozicijo) dobimo pri nečednih delih, začnete s kontra obtožbami."

"Noben Izet Rastoder in noben Rok Snežič nista prodajala Planet TV", je Mahnič zatrjeval v Tarči.

"Noben Izet Rastoder in noben Rok Snežič nista prodajala Planet TV", je Mahnič zatrjeval v Tarči.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Veliko časa je bilo v oddaji posvečenega davčnemu svetovalcu in lobistu Roku Snežiču, ki naj bi po razkritju portala Necenzurirano igral vodilno vlogo pri iskanju potencialnih kupcev za Planet TV. Janez Janša naj bi po njihovih navedbah omenjeno televizijo želel prodati Madžarom, Snežič naj bi imel pogovore tudi s podjetnikom Izetom Rastoderjem.

Kaj imata skupnega Snežič in Golob?

Takšno vprašanje pa je v Tarči zastavil Andrej Reberšek (NSi) in kar sam odgovoril nanj: Tino Gaber. Vprašanje se je nanašalo na to, da je preiskovalna komisija (njene ugotovitve sicer niso javne), preiskovala Snežiča, prišla pa naj bi do partnerice predsednika vlade Roberta Goloba. Njegove besede so bile še bolj ostre: "Imamo prvo damo, ki je kot vegeta, meša se v vse," je dejal.

Tina Gaber in Robert Golob na otvoritvi pariškega mirovnega foruma.

Tina Gaber in Robert Golob na otvoritvi pariškega mirovnega foruma.

Instagram/Tina Gaber

Gabrova je bila nekoč vpletena v piramidno shemo in promotorka izginule slovenske kriptovalute Xaurum, ki je javnost pozivala k investicijam, potem pa so pobrali vloženi denar in pobrisali sledi za projektom. Vodja globalne prodaje omenjene kriptovalute je bil Klemen Nicoletti, javnosti znan iz zgodbe podjetja s hitrimi testi Majbert Pharm. Bil pa je tudi partner Gabrove. Na eni od preiskovalnih komisij DZ je Nicoletti na vprašanje, kdo mu je predstavil Roka Snežiča, odgovoril, da je bila to prav Tina Gaber. Snežič je v bran o svoji vpletenosti v sporne posle za Tarčo v vnaprej posnetem prispevku zato dejal, da naj se "glede piramid obrnejo kar na premierjevo partnerico Tino Gaber."

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Ob tem je Mojca Šetinc Pašek za oddajo razkrila, da Tina Gaber ni predmet preiskave preiskovalne komisije. Tamara Vonta pa je dejala, da je "imela Golobova partnerica, preden sta se spoznala, svoje življenje".