R. K. | 18. 5. 2023, 07:06 | Vir: STA

Tarča slovenskih policistov tokrat kolesarji: kakšna akcija se obeta na naših cestah?

Profimedia

Prometne nesreče z udeleženci na kolesih so vse pogostejše, zato so se organi odločili ukrepati.

Policisti bodo od danes do 28. maja v okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev poostreno nadzirali promet. Pozorni bodo predvsem na nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev. Agencija za varnost prometa ob tem kolesarje poziva, naj se ne vozijo v nasprotni smeri in naj uporabljajo čelado.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Vodja sektorja uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je napovedal, da bodo policisti preverjali, ali se kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo, njihovo psihofizično stanje, prevoze otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad. Pri voznikih pa bodo pozorni predvsem na nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev.

Vozniki naj vrata odpirajo z desno roko

Udeleženci v prometu naj bodo posebej pozorni na kolesarje, predvsem pri zavijanju v desno, ko imajo kolesarji prednost, in pri prehitevanju, ko velja pravilo bočne razdalje meter in pol, so pozvali na Agenciji za varnost prometa.

Profimedia

V. d. direktorice agencije Simona Felser je na novinarski konferenci v torek voznike avtomobilov pozvala še k odpiranju vrat z desno roko, saj tako kolesarja vidijo v bočnem ogledalu. Kolesarje pa je nagovorila, naj z roko vedno jasno nakažejo, kam zavijajo, poskrbijo za dobro vidnost kolesa, med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona in naj uporabljajo čelado, čeprav je obvezna le do 18. leta starosti.

Vse več hudih poškodb med kolesarji

Po podatkih agencije je bilo v letu 2022 v prometnih nesrečah udeleženih 1484 kolesarjev, leto pred tem pa 1364. V prometnih nesrečah je lani umrlo 11 kolesarjev oziroma eden več kot leto pred tem. Delež umrlih kolesarjev je tako lani znašal 12,9 odstotka med vsemi umrlimi, kar je največ v zadnjih petih letih.

Bor Slana/Bobo

Povečuje se tudi število hudo poškodovanih kolesarjev. V letih 2022 se je huje poškodovalo 241 kolesarjev, v letu 2021 pa 228, kar je največ po letu 1994, opozarjajo na agenciji. Število lažje poškodovanih kolesarjev pa se je lani povečalo za 11 odstotkov, in sicer na 1057 kolesarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.