Uredništvo | 14. 12. 2023, 23:00

Saj ni res, pa je: v oddaji Tarča razkrili, kako dotrajan je sistem dvigal v ljubljanskem UKC (le kako sploh še delujejo!?)

RTV/posnetek zaslona

Sistem, od katerega je bolnišnica popolnoma odvisna, je tako star, da zanj ni več niti rezervnih delov.

V oddaji Tarča so razgalili, kako potekajo projekti v zvezi s prenovo ljubljanskega kliničnega centra (UKC), ki je vredna več kot 100 milijonov evrov. Medtem, ko bi se projekt moral že končati, se po navedbah v oddaji pravzaprav ni še niti dobro začel. Poleg tega pa se tudi neprestano draži. Nekatere storitve so po navedbah v oddaji tudi po šestkrat dražje kot na trgu.

RTV SLO/posnetek zaslona

Bolnišnica odvisna od dotrajanih dvigal

Medtem ko gradbena dela stojijo in davkoplačevalski denar kopni, pa je glavna stavba ljubljanskega UKC vse bolj dotrajana. Stavbo so odprli leta 1975, v njej pa je marsikaj še danes tako, kot je bilo pred skoraj 50 leti. V oddaji so med drugim pokazali strojnico dvigal, ki je videti, kot da bi prikazovali kakšne arhivske posnetke. V njej je strojna oprema, ki je stara 50 let in še danes premika dvigala kliničnega centra.

RTV/posnetek zaslona

Direktor UKC-ja Marko Jug je ob tem dejal, da za ta dvigala žal ni več rezervnih delov. "Je pa to ključni sistem v bolnišnici. V kolikor se dvigala ustavijo, ne moremo več izvajati transportov bolnikov in dejavnost pade," je pojasnil. Tudi nekdanji zdravstveni minister Janez Poklukar je v oddaji povedal, da dvigala v glavni stavbi UKC komaj še delujejo in tudi, da so bile na sistemu že poškodbe in so se dvigala ustavljala.

RTV/posnetek zaslona

Danijel Bešič Loredan se na povabilo ni niti odzval

O zapletih pri prenovi kliničnega centra so v oddaji sicer govorili glavni direktor GH Holdinga Blaž Miklavčič, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar, odvetnica Odvetniške pisarne Potočnik in Prebil Maja Koršič Potočnik, nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar ter onkolog in vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.

Nekdanji zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in nekdanji vodja urada za investicije na zdravstvenem ministrstvu Aleš Šabeder sta se nastopu v oddaji izgonila. Prvi se na vabilo ni niti odzval, drugi pa je dejal, da se boji maščevanja ljudi, ki so ga odstavili, so povedali v oddaji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol