Uredništvo | 29. 11. 2023, 13:01

Zaokrožila nova zgodba o drzni tatvini, v Sloveniji na udaru predvsem starostniki: "Grozljivo, da človek ni varen v lastnem domu"

Profimedia

"Ni potrebno stati na ulici, da ti nekdo iztrga denarnico ali telefon, dovolj je, da si prijazen in naiven v lastnem domu."

Policija je že večkrat opozorila, da so predvsem starejši občani še vedno premalo previdni, ko v hišo spuščajo neznance, saj ravno na ta način zlahka postanejo žrtve predrznih tatvin.

Tatovi se na primer predstavljajo kot delavci telekomunikacijskega podjetja, ki bodo opravljali dela v objektu, denimo polagali optiko – kar nekaj primerov tatvin na tak način je bilo po naših neuradnih informacijah lansko leto zabeleženih v Zasavju –, lahko pa tudi kot izvajalci različnih gradbenih del.

Kako so videti tovrstne tatvine, je iz prve roke razloženo v zapisu, ki je te dni zaokrožil po družbenih omrežjih. Njegov avtor je sin 85-letne upokojenke, ki je bila pred nekaj dnevi v jutranjih urah okradena na svojem domu v Ljubljani.

"Mama, ki živi sama v vrstni hiši na Viču v Ljubljani, je odprla vrata nekemu moškemu, ki je trdil, da so za vogalom kopali zaradi vode in če je tako prijazna, da pogleda, ali pri njej voda teče. Nič ji ni bilo sumljivo, vseskozi nekaj kopljejo. Šla je v stranišče v pritličju, preverila, ali teče voda, medtem pa je dotični moški, urejen, star okoli 45, slovensko govoreči, brez posebnosti, sveže ostrižen, s čisto obleko, nesumljiv, vstopil skozi garažo v dnevno sobo, v trenutku izvlekel izza vrat manjši nahrbtnik, ga odprl in odtujil kuverto s kakšnimi 300 evri. Instantno, brez dodatnih in odvečnih premikov. In kot da bi vedel, kje v hiši je denar," je opisal.

Ko se je njegova mama nepričakovano vrnila v hišo, je moški, ki je ni pričakoval tako kmalu, nahrbtnik odložil na omaro.

Šele ko se je poslovil, se ji je ob pogledu na nahrbtnik posvetilo, da je bila žrtev tatvine in nemudoma je poklicala policiste, ki so se odzvali hitro ter ji vljudno in profesionalno pojasnili, da se to pogosto dogaja, sploh v dopoldanskem času in najpogosteje ranljivim, starejšim osebam. Zavarovalnica ji bo najverjetneje povrnila škodo, ostal pa je grenak priokus.

"To pišem, da bi bili ljudje še bolj pozorni in da bi se znali zaščititi pred takšnimi krajami. Meni osebno je dosti grozljivo, da človek ni varen niti v lastnemu domu, da je potrebno biti res oprezen, če si starejši in zaupljiv. Hitro te najdejo. In ne, ni potrebno stati na ulici in ti nekdo iztrga denarnico ali telefon, dovolj je, da si prijazen in naiven v lastnem domu. Pa kaj se dogaja? Aja, kapitalizem," je zgodbo zaključil avtor objave.

Facebook

Obiskovalcev naj se ne spušča v stanovanjske prostore

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Ker so ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, jim svetujejo, naj imajo nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore.

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim polagajo na srce tudi to, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Tatovi na srečo v večini primerov niso nasilni, vseeno pa so nekateri uporabniki družbenega omrežja Facebook, ki so pod objavo delili svoje izkušnje s tatvinami podobnega tipa, mnenja, da so se tatvine tako namnožile, ker policija ni dovolj vztrajna pri identificiranju in kaznovanju zlikovcev.

"Policija ne opravlja svojega dela. To, kar se je žal zgodilo tvoji mami, je začetek: ker jih ne iščejo, bodo vedno bolj pogumni. Ljudje imajo (in objavljajo) tudi fotografije konkretnih obrazov in avte, kjer se vidi registrsko številko, a policaji vlome beležijo samo statistično," je zapisal eden izmed njih.