A. B. | 27. 2. 2023, 07:00

Kdorkoli je lahko prijavljen na vašem naslovu, a ga sploh ne poznate: vemo, kako lahko to preverite

Profimedia

Si predstavljate, da je na vašem domačem naslovu prijavljen nekdo, ki z vami ne biva? Ta praksa je vse pogostejša, zato jo preverite. Preberite, kako. 

Nedavno je po medijih zaokrožila informacija o lažni prijavi na dom bivanja enega izmed občanov občine Ptuj. Na njegovem naslovu je brez njegove vednosti neznanec prijavil prebivališče. Glede na veljavno zakonodajo so tovrstne situacije mogoče, saj lastnik pri prijavi prebivališča najemnika v zadnjih nekaj letih ni več obvezen. To je v navedenem primeru omogočilo, da je neznanec ponaredil občanov podpis, katerega dokazilo o resničnosti upravne enote nimajo pravice zahtevati. 

Za reševanje tovrstne problematike je nova vlada z Robertom Golobom na čelu uvedla dodatni postopek obveščanja o prijavi. Če se prijava izvede brez navzočnosti lastnika, se slednjemu na dom pošlje obvestilo o izvedeni prijavi. Načelnik UE Ptuj Metod Grah je za N1 potrdil, da je bil omenjen primer občana s Ptuja prijavljen na policijo in tudi, da se je občan na upravni enoti oglasil prav zato, ker je na dom prejel obvestilo o izvedeni prijavi. 

Profimedia

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Beno Meglič je že lani opozarjal, da storilci zlorabljajo predvsem naslove praznih in zapuščenih stanovanjskih objektov, velikokrat pa se zgodi, da zlorabijo tudi naslove starejših, ki na prihajajočo pošto niso tako pozorni. 

Tovrstnih dejanj je v zadnjem obdobju vse več. Ptujski policisti namreč opozarjajo na več sumov kaznivih dejanj, povezanih s prijavami fiktivnih prebivališč. Razlogi so lahko različni; vse od premoženjske koristi, omogočenega dela v evropskih državah, do zaslužkov stanodajalcev oziroma lastnikov nepremičnin. 

Tujci plačevali za fiktivne prijave prebivališč

Praksa ni tako redka, kot bi si mislili. Odmeven primer se je zgodil pred skoraj dvema letoma, ko so policisti PU Maribor ugotovili, da je 41-letna uslužbenka Fursa nepooblaščeno vstopila v računalniško bazo podatkov in pridobila podatke za sestavo uradnih dokumentov, s katerimi je lahko prijavila fiktivno začasno prebivališče državljanov tretjih držav. S 50-letnim partnerjem sta v letih 2019 in 2020 v uradnih postopkih na upravnih enotah večkrat podajala lažne in ponarejene izjave lastnika. 

Za vsako posameznikovo fiktivno prijavo sta prejela plačilo med 350 in 550 evri. V navedenem obdobju sta si pridobila vsaj 50.000 evrov koristi. 

Preverite svoj dom 

Kot lastnik svojega doma imate pravico v vpogled na seznam prijavljenih v vašem domu, kar poudarjajo tudi na ministrstvu za notranje zadeve. "Če ste lastnik stavbe na določenem naslovu, lahko zaprosite katerokoli upravno enoto v Republiki Sloveniji, da vam posreduje podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče na tem naslovu, vendar največ za obdobje vašega lastništva ali solastništva te nepremičnine," navajajo ob spletnem obrazcu, kjer lahko oddate vlogo za vpogled (za dostop do vloge kliknite TUKAJ).

V primeru, da bi si želeli stanje preverite iz čiste radovednosti, vas vpogled stane tri evre. 

Gov.si/E-uprava/posnetek zaslona

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol