STA/M.P. | 6. 10. 2022, 18:23

Je šlo pri zastrupitvah z vodo za kaznivo dejanje? Znani so razlogi za težave

Bobo

Zaradi prebavnih motenj je v celjski bolnišnici pomoč poiskalo kar 99 ljudi.

Žalski župan Janko Kos je povedal, da je v vodovodu komunale zatajil sistem kloriranja in so se razvile okužbe. Očitno je prišlo v okolici vodnega vira tudi do vdora bakterij fekalnih odplak. Kakšna je vzročna povezanost teh dveh dogodkov, se še raziskuje, je dejal.

Po njegovih besedah je bil kontaminiran vodni vir v Preboldu, onesnažen pa prav tako v Preboldu, Žalcu in na Polzeli.

V kratkem krizno srečanje županov

Kos je sklical tudi izredno sejo žalskega občinskega sveta, na katero bo povabil župane spodnjesavinjskih občin in direktorja žalske komunale Janija Primožiča. Na srečanju bodo razpravljali o ukrepih za zaščito vodnih virov.

Tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek je povedala, da so bili vsi bolniki s prebavnimi težavami v celjskem urgentnem centru ustrezno oskrbljeni in nato odpuščeni v domačo oskrbo. "Tudi otroka, ki sta bila v ponedeljek sprejeta na otroški oddelek, sta bolnišnico že zapustila," je dejala.

"Če je pitna voda fekalno onesnažena, kar se je izkazalo v konkretnem primeru, lahko to predstavlja nevarnost za zdravje ljudi in so možne ter verjetne posledice za zdravje uporabnikov take vode."

Č

Možnost kaznivega ravnanja ni izključena

Žalska komunala ne izključuje možnosti, da je dogodek posledica nenamernega ali namernega kaznivega ravnanja, kar bi lahko predstavljalo nevarnost za zdravje ljudi. Zadevo so zato prijavili policiji. Kriminalisti v sodelovanju z žalskimi policisti preverjajo vse okoliščine obstoja morebitnih kaznivih dejanj, so povedali na Policijski upravi Celje.

Po navedbah žalske komunale so prejeli delno poročilo iz pooblaščenega laboratorija o mikrobiološkem preizkušanju vzorca vode, ki je bil odvzet iz omrežja vrtca Šempeter.

Vzorec so v laboratoriju ocenili kot zdravstveno neustreznega zaradi prisotnosti bakterij, ki so indikatorji fekalnega onesnaženja. To so bakterije escherichia coli in enterokoki. Po pravilniku o pitni vodi teh bakterij v pitni vodi ne sme biti.

Ogorčenje domačinov

"Takšna je podtalnica, ki smo jo prek črpalke dobili iz vodnjakov na pašnikih. To pijete tudi vi, samo z veliko vsebnostjo klora," je bil pripis pod objavo fotografij, ki jih je v Facebookovi skupini Polzela - predlogi, vprašanja, akcije in pobude delil eden od članov. Njegovo objavo je kasneje podelila tudi članica priljubljene skupine Bepop oziroma Bepop Ladies Tinkara Fortuna.

Objavo je član skupine sklenil. "Tega žal tudi živali ne morejo piti, ker bi tudi one zbolele. Pa na zdravje!" Eden od komentatorjev je medtem zapisal: "Danes je taka, jutri mogoče še take ne bo več."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec