A. B. | 7. 4. 2023, 07:00

Tinkara Fortuna nam je zaupala, kako bodo z družino preživeli veliko noč (na ta sladek način jo lahko praznujete tudi vi)

Osebni arhiv Tinkare Fortuna

S priljubljeno pevko skupine Bepop smo obudili spomine na družinsko tradicijo preživljanja praznikov in jo vprašali, ali kuhalnico kdaj zaupa svojim trem hčerkam. 

Tinkara Fortuna ni le glasbenica, pevka in avtorica otroških knjig, temveč tudi mama treh hčerk in strastna kuharica. V njeni kuhinji vedno diši po sladkem in slanem, zato je bila ljubezen do kuhe njenim trem hčerkam - Taji, Viti in Flori - položena v zibko. Tudi ob praznikih, kot je velika noč, zadiši po slastnih jedeh.

Čeprav pravi, da velike noči kot verskega praznika ne obeležujejo, se radi družijo ob oblilno obloženi mizi, ki diši po domu in domačnosti, skupaj pa prebudijo tudi ustvarjalno žilico in dom okrasijo z živahnimi barvami. 

Družinski spomini in sladek recept 

"Spomnim se, da smo v času mojega otroštva vse praznike preživeli skupaj s širšo družino, ob polni mizi," se za Metropolitan.si spominja Fortunova. A družinski trenutki niso nikoli bili versko pogojeni, temveč gre bolj za družinsko tradicijo, da sedejo k mizi, se pogovarjajo, smejijo in si vzamejo čas eden za drugega. "To zdaj predajam svojim hčerkam," pravi. 

Fortunova razloži, da je v njihovem domu ona glavna kuharica. Zato ob veliki noči rada pripravi sladke pletenice in gnezdeca za pobarvane velikonočne pirhe. 

Osebni arhiv Tinkare Fortuna

"Je pa res, da sem že vsem trem dekletom predala kar nekaj tega znanja in jih kar aktivno vključujem v kuhanje, da mi pomagajo." Skupaj pripravijo okusno kosilo in velikonočni zajtrk, "a tudi, če kaj od tradicionalnega manjka, se s tem ne obremenjujemo". 

"Mož je bolj žar mojster. Takrat sem pa jaz bolj pomočnica, ki večino vse nareže, začini, pripravi," z nasmehom pripomni. 

Osebni arhiv Tinkare Fortuna

Skupno ustvarjanje

Njihova družinska tradicija se veže tudi na skupno ustvarjanje in pripravo okrasitve ob veliki noči. Skupaj barvajo pirhe in ustvarjajo izdelke, s katerimi lahko hčerke izkažejo svojo ustvarjalnost. Pri tem jim na pomoč priskoči tudi oče in mož, Peter Fortuna

Tudi letos v njihovem domu ne bo manjkalo pisanih barv in pirhov, ki spomnijo na priljubljeno glasbeno skupino Bepop, katere članica je tudi Fortuna. 

Osebni arhiv Tinkare Fortuna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord