STA/M.P. | 30. 6. 2022, 13:30

To so knjige, ki jih Slovenci zadnji dan veljavnosti bona NAJBOLJ kupujejo!

Bobo

Ker je knjižni bon možno vnovčiti le še do konca dneva, je v knjigarnah po Sloveniji kar precej gneče! Po katerih knjigah bralci najbolj posegajo?

Z bonom 21 v polni vrednosti 100 evrov je možno obogatiti domače knjižne police. Obenem z današnjim dnem poteče tudi veljavnost turisitčnega vaučerja, s katerimi je bilo možno plačati nočitve v hotelih in zasebnih nastanitvah po Sloveniji.

Kolone v ljubljanskem Konzorciju in Mladinski knjigi 

Kot je povedala Petra Novak, direktorica področja maloprodaje v Mladinski knjigi Konzorcij, so se gneče začele že prejšnji teden, a bolj intenzivne so ta teden. Ob tem poudarja, da so s tem namenom odprli tudi dodatne blagajne, danes celo štiri.

Bobo

"Pozna se, da je to naša največja slovenska knjigarna z največjo izbiro literature," pravi in dodaja, da so tudi po drugih poslovalnicah dobro založeni. Kot še pojasnjuje Novakova, so v koloni ljudje, ki bodo porabili bon, pa tudi tisti, ki knjige kupujejo z drugimi plačilnimi sredstvi. 

Bone koristijo tako tisti, ki so del že porabili in bodo za knjige namenili le preostanek, kot tudi tisti, ki bodo za knjige porabili celoten bon21. 

Dobra organizacija za tekoč nakup

Plačilo z bonom traja nekoliko dlje, a ljudi skušajo na nakup pripraviti že med tem, ko stojijo v vrsti. 

"Sprašujemo, če imajo pripravljene papirje in fotokopije osebnih dokumentov," je razložila. V poslovalnicah imajo namreč pripravljene natisnjene obrazce za tiste, ki jih niso prinesli s sabo.

"Če je človek pripravljen, gre precej hitro. A treba je pač opraviti predpisane postopke," pravi in dodaja, da jo neizmerno veseli, kako veliko knjig se prodaja.

Bobo

In katere knjige so najbolj priljubljene?

"Trenutno prednjačijo knjige vse od leposlovja pa do strokovnih knjig," pravi Novakova. V spodnji papirnici sicer prodajajo tudi učbenike, za nakup katerih se po besedah prodajalcev prav tako odloča veliko ljudi.

A kot najbolj prodajani knjigi pri Mladinski knjigi je izpostavila knjigo Aljoše Bagole Srečo, prosim ter O nastanku sveta Draga Jančarja.

"Ljudje nas tudi kličejo in sprašujejo, če imamo kakšne omejitve. Nimamo. Pri nas lahko izkoristijo tudi ostanek bona," še razloži.

Z bonom 21 je možno kupiti tudi šolske učbenike.

Z bonom 21 je možno kupiti tudi šolske učbenike.

Bobo

In zakaj poraba bona ravno zadnji dan?

"Sprva smo želeli kupiti kakšne športne rekvizite, a so nam v trgovini rekli, da ne gre," je za 24ur.com dejal upokojenec Tomaž Ekard. Zato se je odločil za nakup knjig. "Večina so knjige za kuhanje, nekaj je tudi romanov, tako da se bomo malo zabavali," je še povedal. 

"Tako je to pri nas. Čakaš zadnji dan in zadnjo uro. Žalost," je dejal. 

Knjigam bo namenil 60 evrov, ostalo sta z ženo porabila v toplicah. 

Bobo

Za koliko turističnih bonov je bilo porabljenih?

Turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon - polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov.

Po dveh podaljšanjih jih je bilo mogoče unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od 19. junija 2020 do nedelje unovčenih za 293,4 milijona evrov turističnih bonov.

To je 82 odstotkov skupne vrednosti vseh izdanih bonov, medtem ko jih je neizkoriščenih še za okoli 63,5 milijona evrov

Natančnejše podatke o unovčevanju bonov bodo na Fursu predstavili v prihodnjih dneh.

Moravske toplice

Moravske toplice

Bobo

Bon 21 pa lahko prebivalci Slovenije - polnoletni v vrednosti 100 evrov in mladoletni 50 evrov - še danes unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord