24. 4. 2022, 20:03

Letošnje volitve: kdo je razočaral in kdo je presenetil?

Uredništvo

Letošnje volitve niso imele zgolj rekordno udeležbo, temveč tudi nekaj presenetljivih izidov. 

Velika zmagovalka državnozborskih volitev je stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 35,8 odstotka glasov. V parlamentu bi imela kar 42 poslancev, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija in POP TV pripravila agencija Mediana. SDS na drugem mestu je prejela 22,5 odstotka glasov.

Tesen boj ni bil tako ... tesen

Po napovedih naj bi se za zmago borila Janez Janša in Robert Golob. Boj naj bi bil izjemno tesen. Na koncu je Golobova stranka prepričljivo zmagala

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gibanje Svoboda (@gibanje.svoboda)

Polom Bratuškove, Šarec na robu 

V državni zbor bi se po rezultatih vzporednih volitev uvrstilo le pet strank, možnosti za vstop ima še LMŠ Marjana Šarca. Alenka Bratušek, Zdravko Počivalšek in Zmago Jelinčič se poslavljajo.

NSi kot edina z okrepljenim položajem v parlamentu

Tudi v štabu Nove Slovenije nestrpno pričakujejo uradne izide volitev. Glede na izide vzporednih volitev so prejeli 6,8 odstotka glasov, kar bi jim prineslo osem poslanskih mest, poročajo na 24ur.com. To je eno poslansko mesto več kot so jih imeli doslej. Kot pravijo NSi, so nad takšnim izidom zadovoljni. Če bodo ti rezultati obveljali, bo to edina parlamentarna stranka, ki je okrepila svoj položaj v parlamentu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gibanje Svoboda (@gibanje.svoboda)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord