29. 4. 2022, 17:54

So to obrazi, ki bodo zasedli nove ministrske stolčke?

uredništvo

V javnost so pricurljala imena morebitnih novih ministrov in ministric.

Načrti prihodnje koalicije naj bi šli v smeri nekoliko manjšega števila ministrskih mest, kot jih je sedaj: poleg premierja naj bi prihodnjo vlado sestavljalo še 14 ministrov in ministric (sedaj jih je 17), poroča N1.

Vendar pa bo državni zbor v tem primeru pred glasovanjem o novi ministrski ekipi moral očitno spremeniti zakon o vladi. 

Najverjetnejši kandidati za ministrske stolčke pa so po poročanju že omenjenega portala naslednji:

Notranja ministrica: Tatjana Bobnar

Bobo

Notranje ministrstvo naj bi vodila bivša generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Gospodarski minister: Dimitrij Zadel

Bobo

Zadel je bil v preteklosti med drugim predsednik uprave Luke Koper. Skupaj s še dvema članoma uprave je konec lanskega leta s tega mesta odstopil, kot razlog za takšno potezo pa je prvi luški nadzornik Franci Matoz navedel "konceptualna razhajanja glede nadaljnje strategije razvoj".

Pravosodna ministrica: Dominika Švarc Pipan

Bobo

Če podpredsednici SD Dominiki Švarc Pipan, ki je na tem ministrstvu že opravljala funkcijo državne sekretarke, omenjenega mesta vendarle ne bi uspelo zasesti, pa naj bi se ji obetal položaj državne sekretarke na MZZ.

Ministrica za zunanje zadeve: Tanja Fajon

Thierry Monasse/STA

Čeprav je Golobova stranka na volitvah dobila kar 41 poslanskih mandatov, pa kot poroča N1 v Gibanju Svoboda dopuščajo možnost, da bi Socialnim demokratom pripadla kar štiri ministrska mesta. Kot eno od njih omenjajo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je bilo v dosedanjih levosredinskih vladah pogosto v rokah socialnih demokratov.

Minister za zdravje: Danijel Bešič Loredan 

Bobo

Pričakovani prihodnji mandatar, prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, je to izbiro že večkrat potrdil.

Ugibanja o preostalih ministrstvih

Kandidat za prvega finančnika še ni znan.

V oddaji Tarča je Golob povedal, da bo na tem mestu gospodarstvenik, ki bo imel ob sebi ekipo strokovnjakov za javne finance in proračun. Izbiro gospodarstvenika je pojasnil z besedami, da je treba za zagotovitev socialno pravične države najprej težiti k ustvarjanju nove vrednosti.

Vendar pa nekateri spremljevalci oblikovanja nove vlade možnosti, da bi v tekmi za vodenje finančnega ministrstva vendarle “zmagal” kdo od  strokovnjakov za finance oziroma proračun, povsem ne izključujejo.

Če bo SD s sedmimi poslanci dobila štiri ministrska mesta, je mogoče pričakovati, da si bo skušala Levica s petimi poslanci priboriti tri ministrske položaje

Eno od njih naj bi – če bo svet stranke izrekel zaupanje sedanjemu vodstvu  –  pripadlo koordinatorju Levice Luki Mescu.

Njegova stranka naj bi si glede na programske prioritete želela voditi predvsem ministrstvo za okolje in prostor, a je Golob že nakazal, da okolje zanima njegovo stranko.

V Levici je sicer zaznati tudi interes za vodenje ministrstva za delo, ministrstva za kulturo, menda bi se bili pripravljeni pogovarjati tudi o šolskem ministrstvu, poroča N1.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord