P.M. | 2. 1. 2024, 08:00

Na Postojnsko jamo smo vsi zelo ponosni. Pa poznamo osem pravil obnašanja v njej?

Profimedia

Enaka pravila bolj ali manj veljajo tudi za vse druge naše jame.

Obisk tako edinstvenega prostora, kot je podzemna jama, je za človeka velik privilegij. Zato je pomembno, da se med obiskom v njej vedemo spoštljivo in odgovorno, opozarjajo turistični delavci v Postojnski jami, ki velja za našo najbolj znano podzemno lepotico.

Jamski bonton

Postojnsko jamo je narava ustvarjala milijone let, zato jo moramo ohraniti za prihodnje generacije. A marsikateri obiskovalec oziroma obiskovalka ne ve, da ji lahko s katerim od svojih dejanj naredi trajno škodo. Eno od najbolj pogostih napačnih ravnanj turistov je fotografiranje za selfije med vožnjo z električnim vlakcem, opozarjajo tamkajšnji zaposleni. Želja po čim boljši fotografiji za družbene medije je tako močna, da nekateri na vlakcu vstajajo celo, ko ta drvi skozi zelo ozek predor z nizkim stropom. 

Samo Šmarčan

Osem NE-jev

V Postojnski jami so zaradi želje po ohranitvi podzemnega sveta tudi za kasnejše rodove zbrali osem pravil, ki se jih morajo držati vsi obiskovalci.

Takole so jih našteli:

1. Ne vstajajte, ne nagibajte se in ne zapuščajte podzemnega vlaka med vožnjo. Če vam karkoli pade z vlaka, izgubljenega predmeta ne skušajte pobrati sami. Naše osebje bo izgubljeni predmet poiskalo in prineslo iz jame. 

Če ne želimo iz jame priti z odrgninami ali celo z razbito glavo, se moramo tega res dosledno držati.

2. Ne hodite zunaj označenih poti. Vedno se držite svoje skupine in vodnika.

3. Ne dotikajte se kapnikov.

4. Ne odmetavajte odpadkov.

5. Ne fotografirajte z bliskavico ali s fotografskim stativom.

6. Ne kadite v jami.

7. Ne vnašajte hrane v jamo.

8. Ne mečite kovancev v ponvice z vodo, saj lahko s tem naredite veliko škode podtalnici.

Prvi ljudje na planetu so nekoč živeli v jamah. Zato so prav z jamskim človekom ponazorili obisk pri njih oziroma kaj vse je jamski človek opazil, da delamo narobe v njegovem domu. Vredno ogleda!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord